2020 augusztus 5 - szerda

Tájban élő ember a Neszmélyi Borvidéken

A Komárom-Esztergom megyei Baj településen, a Szent Andrási dűlőben található az Eszterházy kispince, ami a felújítás után látogatópontként, kiállítótérként és oktatóteremként funkcionál majd.

A felújítási munkák során többek között kicserélték a közműhálózatot, az épület nyílászáróit, a teljes belső padlóburkolatot, helyreállították a pince szellőzését, valamint a külső tereprendezésre is nagy figyelmet fordítottak. A tájban élő ember: ökoturisztikai látogatópontok a Nyugat-Gerecsében projektcímen futó fejlesztést KEM-i TOP, valamint LEADER forrásokból valósították meg. 

Az Eszterházy kispince jó példája Komárom-Esztergom megye, Gerecse tájegység és a Neszmélyi borvidék épített értékeinek megmentésére és újrahasznosítására. A pince teljes felújításával alkalmassá vált interaktív tájékoztatásra, a helyszín pedig több funkciót is el tud látni. Itt tervezik bemutatni a Tájban élő ember fejlesztés 100 kilométer hosszúságú tanösvénye mentén található tájértékeket, továbbá az ökológikus szőlőtermesztés, a borkészítés hagyománya, a legújabb technológiák, valamint az ezzel összefüggő ökológiai ismeretátadás is nagy hangsúlyt kap.

Forrás: Mocsi Ádám, Komárom-Esztergom megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Csanádi Bálinté lett Bács-Kiskun megye feltörekvő borászata

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésén adták át a kitüntető oklevelet, mely tanúsítja, hogy melyik a …