2020 augusztus 5 - szerda

Őshonos facsemetékkel gyarapodik a tápi Hegysor

A Győr-Moson-Sopron megyei Táp községben mindig aktív a civil élet. Az önkormányzat és a Táp Fejlődéséért Alapítvány közösen dolgozik a falu szépítésén és a közösségi élet színesítésén. Nemrégiben sikeresen pályáztak a Greendependent Egyesület Fákkal Felelősen programjában, ennek köszönhetően őshonos facsemeték érkeznek a községbe, amelyek a Tápi Hegysor népi építészeti épületegyüttesének környezetét díszítik majd. Mivel a skanzen ad helyszínt a minden évben megszervezett Tápi Hegysori Tavasz rendezvénynek, így jövő évben már egy még kellemesebb, szebb környezetben tudják fogadni a látogatókat.

Ifj. Csikár László polgármester elmondta, a Hegysor utca tizenegy telekből áll, eredetileg mindegyiken egy-egy 18. és 19. században épített zsellérház foglalt helyet, melyből mára mindössze 5 épület maradt meg. Az utca utolsó épülete a tájház, amely mestergerendáján az 1857-es évszám található. A polgármester büszkén hozzátette, hogy a „Tápi Hegysor” 2019 óta a Megyei Értéktárunkat is gyarapítja. Igyekeznek folyamatosan karban tartani a tájházat, és az állagmegóvó munkákat elvégezni. Tavaly a Váray család és barátaik kezdeményezésére, a Győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeummal, illetve helyi önkéntesekkel közösen kívül belül felújították a tájház épületét. 

A faültetés a tervek szerint közösségi munkában fog zajlani, amelybe szeretnék a gyerekeket is bevonni, hiszen a közös tevékenység ösztönzi és erősíti a legkisebbek természet és a hagyományaink iránti kötődését is. 

Forrás: Kiss Rita, Győr-Moson-Soproni területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Csanádi Bálinté lett Bács-Kiskun megye feltörekvő borászata

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésén adták át a kitüntető oklevelet, mely tanúsítja, hogy melyik a …