2020 november 30 - hétfő

Szent Kinga nyomában Küngösön

Csak saját termelésből, helyi termékből – ősi és tartósítószermentes termékekkel is előrukkolt a Kelet-Veszprém megyei község, Küngös falucskája, illetve annak immáron termékcsaláddá nőtt kínálata helyi, térségbeli, sőt, újabban városi piacokon, éttermekben is megjelenve. Kisebb csoda épült fel a Balatontól alig 5 kilométerre, az összefogás pedig a termeloikosar.hu oldalhoz is az elsők között csatlakozott. 

Mielőtt a kiváló finomságokra és a termékekre térnénk, egy kevésbé ismert Árpád-házi királylányt is bemutatnánk. A források szerint maga a község is a települést alapító IV. Béla király leányáról, Kunigundáról, azaz a Lengyelországba került és szentté avatott Kingáról kapta a nevét. Az 550 fős lakosságú Küngös kulturális élete egész évben aktív: változatos programokkal, eseményekkel kapcsolódnak be országunk kulturális életébe így biztosítva a falu közösségének színvonalas művelődését, szórakozását. Civil-szervezeteik nagy része is a fiatalokhoz kapcsolódik: Diák-klub, Ifjúsági klub, Citera-zenekar, Küngösi Színjátszó Kör, Küngösi Szabadidő és Sport Egyesület, “Küngösért” Alapítvány, de megtalálhatóak a községben a Polgárőrök és immár két szociális szövetkezet is. Ez utóbbi bemutatása példaértékű tevékenységük miatt is indokolt. 

A településen már 2009-ben megalapítottak a vezetők egy szociális szövetkezetet. A Küngösi Szociális Szövetkezet két alapvető tevékenységre jött létre: kézműipari tevékenység keretében egy varrodát működtettek és növénytermesztést terveztek. Az alapítók helyi lakosok voltak és azzal a céllal alapították a szövetkezet, hogy önfenntartással szintén helyben élő, a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő embereknek munkát adjon. Megrendelés hiányában ezt a tevékenységet 2012-ben megszüntették és más, fenntartható tevékenységet kerestek. Ehhez a 2010 előtti szövetkezetalapítási hullám lelkesedése kevés volt. Az új évtizedben úgy lehetett és volt érdemes pályázni, előrelépni, hogy az összefogás projektszemlélettel, hosszú távú piacképes és marketingben is jól átgondolt koncepcióval rendelkezik. A sikertörténet innen datálható, hiszen az önkormányzat sikeres pályázatot nyújtott be a TÁMOP 1.4.3/12. támogatása. 2013. április 1-től 2015. január 31-g a megvalósítási időszakban létre is hozták a Szent Kinga termelőiskolát. 40 fő környezettudatos kerti munkás képzését valósították meg, egy feldolgozó üzemet hoztak létre és a faluban 14 ezer m2 parlagon hagyott területet szántottak fel, műveltek meg. A jól átgondolt és jól megvalósított pályázati forrásnak köszönhetően olyan folyamatok indultak el a közösségben, melyek segítik a családok, a lakosság önfenntartási igényeinek kielégítését.  Ennek a pályázatnak a célcsoportja munkaerőpiacon hátrányos helyzetű lakosok. A felszántott területek továbbra is megművelés alatt állnak, a termelőüzemben újabbnál-újabb termékek készülnek a megtermelt javak feldolgozásából. A projektben kialakított termelőüzemet az önkormányzat további eszközökkel és gépekkel látta el a 2015. évi Járási startmunka mintaprogram kiegészítő támogatásából.

Ezeknek a megtermelt terményeknek és feldolgozott termékeknek az értékesítésében vállal jelenleg szerepet a Küngösi Szociális Szövetkezet, amely immáron a termeloikosar.hu oldalon is megtalálható. A Szent Kinga Éléstára Szociális Szövetkezet négy esztendeje, 2016 júniusában alakult. Alapító tagjai között Küngös Község Önkormányzata mellett azok a lakosok vannak, akik közfoglalkoztatottként dolgoznak ezeken a területeken, azaz alapító tagjai azok a helyi lakosok, akik már tevékenyen részt vettek a TÁMOP program megvalósításában és további működtetésében. A Szent Kinga Éléstára Szociális Szövetkezet tevékenysége alapvetően a feldolgozó üzletágra épül. A közösségnek alapvető közös érdeke, hogy ezek a már meglévő javak ne az enyészeté legyenek, a földek ne parlagon heverjenek, hanem személyes közreműködésükkel a maguk hasznára fordítsák azt. Az alapanyagokat a helyi gazdáktól vásárolják fel, így segítve őket is. Garantáltan vegyszermentesen termelnek. A szövetkezet a tapasztalatok és a fogyasztói elvárások alapján kialakított termékcsaláddal jelenik meg a már részben felmért és bejáratott piacokon. A jól megválasztott névvel és szlogennel, jellegzetes márkajellel ellátott termékportfólióval folytatják a marketing tevékenységünket és merészen nyitnak új és különleges célpiacok felé is. Ha indokoltnak látja a vezetőség, a termékek körét megelégedettségi mérések alapján változtatják. Elhagynak olyanokat, melyekre kevés az igény, illetve újabb termékeket, csomagolási módokat vezetnek be. 

A küngösi termékek gyártásának két fő irányvonalát jelölték ki célul, melyet lépésről lépésre valósítanak meg. Cél továbbra is a helyben saját, illetve helyi gazdák, termelők által termelt idényzöldségek, gyümölcsök gondos betakarítása utáni tartósítás. Ezáltal jutnak a vásárlók a legrövidebb úton feldolgozott kerti ízek élvezetéhez. Újítás, hogy az elmúlt időszakban áttértek a tartósítószer- és vegyszermentes gyártásra, illetve minden terméküket gyártják hagyományos íz világban (cukorral) és egy új cukorhelyettesítős változatban is. Ez utóbbit cukorbetegek, fogyókúrázók és a paleo irányzat követői is fogyasztani tudnak. Szörpöket, lekvárokat, savanyúságokat és ételízesítő krémeket gyártanak, ezeket ősi, a falu nagymamáinak receptjei alapján. Magában a faluban is zajlik az áruk forgalmazása, a falu lakói az üzemhez is elsétálnak a termékekért. Ezen kívül kiépült egy környékbeli megrendelői körük, akiknek rendszeresen kiszállítanak. Jelenleg is bővítik ennek a körnek a méretét azzal, hogy a környékbeli települések hivatalait, iskoláit, éttermeit és boltjait személyes megkeresés után integrálják a meglévő megrendelői körbe. Ezen kívül szeretnének a bio irányba is nyitni. Fontos, hogy a tagok értéket teremtsenek, mely elsődlegesen népszerűsíti a helyi termékeket, másrészt gazdaságilag is megalapozza a Szövetkezet hosszú távú működését.

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős, fotó: kungos.hu

Share Button

Olvasson tovább

Átalakulóban a világ: utazás a fenntartható jövő felé

„Átalakulóban a világ: utazás a fenntartható jövő felé” címmel tartotta 10 éves ünnepi tanácskozását a …