2020 augusztus 5 - szerda

Tápióbicskén tartották a Magyarok Kenyere program Pest megyei búzagyűjtő napját.

A program Pest megyei búzagyűjtő napjára 2020. július 19-én, a tápióbicskei honvédemlékműnél került sor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Pest Megyei és Fővárosi Szervezetének, valamint a Pest Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének szervezésében. A rendezvényt Velkei József, a NAK Pest Megyei és Fővárosi Szervezetének elnöke nyitotta meg, ismertette a Magyarok Kenyere program példaértékűségét és köszönetet mondott a gazdák összefogásáért. Elmondta, hogy az adomány elsősorban liszt és kenyér formájában jut el a rászorulók részére, de lehetőség van pénzadományra is, a kamara honlapján található bankszámlaszámra utalással. 

A rendezvényen részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, aki ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy felelősek vagyunk egymásért és azért, hogy mindenki asztalára jusson kenyér, hogy mindenki emberhez méltó életet tudjon élni. Elmondta, hogy a Magyarok Kenyere programot a NAK és a MAGOSZ együttesen karolta fel, és közösen alakította úgy, hogy a Kárpát-medence teljes területére kiterjedjen, mindenhová ahol magyar emberek élnek.

Trianon 100 éves évfordulóján – hála a magyar gazdáknak – mostanra az egész Kárpát-medencében elmondható: „Egy kenyéren vagyunk”. Külön aktualitású ez a 2020-as esztendőben, amelyet az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Évének nyilvánított. A szervezők – a program közel egy évtizedes sikereihez hasonlóan – idén is számítanak a magyar gazdák jótékony adományaira. A koronavírus okozta helyzetben a búzafelajánlás mellett kiemelten számítanak a Magyarok Kenyere Alapítványhoz érkező pénzadományokra is, hogy idén is több tízezer gyermek ellátását biztosíthassuk, és vetőmagadományainkkal segíthessük kárpátaljai gazdatársainkat.

A rendezvényt helyi kulturális, hagyományőrző, tánc- és zenés előadások színesítették. Az esemény keretében az adományozó gazdákat a NAK Pest Megyei és Fővárosi Szervezete, a Pest megyei MAGOSZ, a helyi gazdakör, valamint a Tápióbicske Hagyományőrző Honvédtüzér Alapítvány látta vendégül. A szervezők ezúton is szeretnék megköszönni a rendezvényt támogatóknak, a kiállítóknak és a fellépőknek az önzetlen segítségnyújtást.

A tavalyi év minden eddiginél sikeresebb volt a program életében: közel 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, mintegy 800 tonna búzát adva össze a hazai és határon túli gyermekeknek, rászorulóknak. Idén az étkezési búza adományokat – 2020. július 1-től augusztus 20-ig – 89 gyűjtőponton adhatják le a gazdák, emellett pénzadományok felajánlására is van lehetőség. A Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét július 31-én tartják a szarvasi szárazmalomban.

Forrás: Bíró Anna, Nógrád megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Csanádi Bálinté lett Bács-Kiskun megye feltörekvő borászata

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésén adták át a kitüntető oklevelet, mely tanúsítja, hogy melyik a …