2020 október 28 - szerda

Alakor tészta, a reformkonyha alapanyaga

Az Alakor ősbúza az egyik legrégebben, több mint 10 ezer éve termesztett búzafajta. A 19. század közepéig termesztett igénytelen ősi gabona, az alakor (egyszemű búza) alapvető élelmiszerforrás volt abban az időben. Alacsony termésátlaga miatt nem közkedvelt a termelők körében, főleg ökológiai termelők részesítik előnyben, mivel az egyik legtisztább fajta. Ez utóbbi tulajdonságát annak köszönheti, hogy a magokat teljesen körbezárja a búzakalász, ezáltal megvédi őket véd a káros környezeti hatásoktól. Ezen kívól alacsony a szénhidrát-tartalma, de magas a lizin mikroelem és esszenciális aminosav tartalma és bár nem gluténmentes, de alfa gliadint nem tartalmaz. Az ökotermelők körében ezek mellett azért is kedvelt, mivel az átlag gabonánál magasabb a vitamintartalma, több zsírt, foszfort, nátriumot és béta karotint tartalmaz.

A Bükki Nemzeti Park védjegyes termelője, a Pély-Tiszatáj Zrt. meghatározó mezőgazdasági vállalkozó a Dél-Heves megyei térségben. 60 munkatársával több mint 20 éve a térség egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb munkaadója. A hagyományokhoz visszanyúlva alakor ősbúzából készítik el termékeiket, de állattenyésztéssel és más növények termesztésével is foglalkoznak. Nagy hangsúlyt fektetnek az ökogazdálkodásra, évtizedek óta ebben a szellemben dolgoznak, ennek köszönhetően több termékükkel is elnyerték a Nemzeti Parki Termék Védjegy díjat. Az egyik legkülönlegesebb tésztájuk, az alakor tészta 21 fürjtojással. Fürj tojásos, tojás nélküli és teljes kiőrlésű változatban tízféle tészta kerül a piacra a Pély- Tiszatáj Zrt. forgalmazásában.

– Hiszek abban, hogy az alakorból készült tésztáinkkal visszahozhatunk egy nagyon ősi, tiszta és egészséges alapanyagot, ugyanakkor a korszerű reformkonyha kedvelői számára is nagyszerű lehetőséget biztosíthatunk egészséges, könnyű ételek készítésére. Szerencsére nagy nyitottsággal és lelkesedéssel fogadják az új terméket, így ma már Egerben, Gyöngyösön, Hevesen, Hatvanban és persze nálunk otthon, Pélyen is megvásárolható. Mivel a cégvezetők számára fontos az állat- és természetvédelem, kifejezetten törekszenek arra, hogy vegetáriánus és vegán ügyfeleik körében is elismerésre találjon a tésztacsalád. Terveink között szerepel egy olyan világhírű vegetáriánus sportoló felkérése termékeink külföldi népszerűsítésére, akinek Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban és Olaszországban is komoly rajongótábora van. Ő Kiss Norbi kétszeres Európa-bajnok autóversenyző, aki hamarosan megkezdi a tarhonya-, gyűrű-, kagyló-, szarvacska-, lebbencs-, kiskocka-, kócos-, orsó-, valamint a vegánok számára is fogyasztható tojás nélküli pélyi alakor reformtészták tesztelését – mondta el Balázs Nóra, a Pély-Tiszatáj Zrt. vezetője.

A Pély-Tiszatáj Zrt. termékei a Termelői Kosáron keresztül is elérhetőek.

Forrás: ifj. Jámbor Dénes, Heves megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Csanádalberti példaértékű fejlesztése a közös akarat eredménye

A közel 500 fős Csanádalberti Csongrád-Csanád Megyében, a Makói Járásban, a Maros hátságon fekszik. A …