2020 augusztus 5 - szerda

Nemzetközivé lett a Magyarok Kenyere

Július 24-én Sombereken tartották meg a Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem Baranya megyei Búzagyűjtő napját. A rendezvényt Rittlinger József, a NAK Baranya megyei elnöke, a Magyarok Kenyere Kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a tavalyi évben 36,7 tonna adomány gyűlt össze, amiből 13 tonna lisztet osztottak szét 11 szervezet között Baranyában, míg idén már közel jár a 40 tonnához, miközben még zajlik az aratás. Baranya megyében 60 000 hektáron termesztenek gabonát, aminek termésátlaga az eddigiek alapján 6 tonna körül mozog. Ismertette a program példaértékűségét, megköszönte a gazdák összefogását. Adományok elsősorban búza formájában érkéznek, de lehetőség van pénzadományozásra is a honlapon található bankszámlaszámon keresztül.

A program egy évtizede indult útjára megyénkből civil kezdeményezésre. Idén ez már nemzetközi méreteket öltött, hiszen Horvátországból is érkeztek adományok. Szabó Attila, a HMDK Gazdakör elnöke, és társai már évek óta gyűjtik a gabonát, amivel a Baranya Háromszög magyar iskolákat segítik. 

Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke arról szólt, hogy a 2010-ben indult Magyarok Kenyere programra akkor tíz tonna búza gyűlt össze, amelyet a Böjte Csaba által vezetett dévai Szent Ferenc Gyermekotthon 1000 lakója kapott meg, akiknek az ebből őrölt liszt négyhavi kenyerét jelentette. A kárpát-medencei összefogásnak kettős jelentősége is van. Az egyik, hogy ez egy olyan mozgalom, amelyben ma már több ezren vesznek részt és megjelenik benne a magyar föld szeretete, csakúgy mint a jótékonykodás, a szegények segítése. A másik, hogy a program egy szimbolikus gesztus volt a magyar gazdák, a magyar búza felé, mára viszont már igen komoly segítséget is jelent a rászorulóknak. Különösen fontos ez a koronavírus-járványt követően, hiszen a búza, illetve a liszt sok nehéz helyzetben lévő gyermekintézménynek, idősotthonnak, családnak komoly segítséget jelent.

Baranyában indult útjára a Magyarok kenyere program és itt is tették sikeressé – mondja Jakab István. A Magosz elnöke emlékeztetett, hogy amikor a NAK átvette a programot, a Magosz is azonnal csatlakozott hozzá, mert mint a Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja fontosnak tartotta. Elmondta, hogy az uniós viszonyok miatt már egyre jobban ellégiesednek a határok, ennek is köszönhető, hogy már a határon túlról is egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. 

Forrás: Rittlinger Anita, Baranya megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Csanádi Bálinté lett Bács-Kiskun megye feltörekvő borászata

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésén adták át a kitüntető oklevelet, mely tanúsítja, hogy melyik a …