2020 augusztus 5 - szerda

Bemutatkozik Gádoros, ahol cél a fiatalok megtartása

Békés megye nyugati szélén fekszik Gádoros, ami már az Árpád-korban is létezett és amit a tatárok 1241-ben felégettek. Az 1436-ból származó királyi adománylevél viszont már úgy említi, mint Gadoros-pusztát, neve a település ősi templomának előcsarnokára, gádorára utal. 

Gádoros újkori történelme, egyben újratelepítése 1826-ban kezdődött, Báró dezséri Rudnyánszky Sándor ekkor kötött szerződést a földek megművelésére az orosházi és szentesi lakosokkal. A település 1901-ig a Bánfalva nevet használta, utána kapta a Gádoros nevet. A néphagyomány szerint az odatelepülők megbánták döntésüket, a Bánfalva elnevezés ugyanis a bánat szóból ered. A település jeles embere volt Justh Zsigmond író (1863–1894), az író birtokán parasztszínházat alapított. A klasszikus és népszínműveket a birtokán élő és dolgozó parasztok adták elő. Rajta kívül itt született Reök Iván vízügyi mérnök, G. Vass István levéltáros, Okályi Iván okleveles kertész, Nagy László kulturális menedzser és Szalai György súlyemelő is.

Hidasi (Hulják) László (1893–1978), 42 évig volt Gádoros községi orvosa, „Gádoros történetének egyik legmegbecsültebb polgára”, akinek a tiszteletére 1993-ban, születésének százéves évfordulójára mellszobrot avattak. 

A település vezetése mindig elkötelezett volt abban, hogy Gádoros népességét megtartsa, fejlesztésekkel növelje a lakosság elégedettségét. A település ezért folyamatosan fejleszt és gyarapszik, amely az elmúlt időszakban talán még nagyobb lendületet vett. 2014-ben a közfoglalkoztatási program keretén belül jelentős fejlesztés történt a település piacterén, de egy nyertes pályázatnak köszönhetően tovább folytatódhat a vásártér fejlesztése 41 millió forintból. Megújult az óvoda, ahol akadálymentesítés és energetikai korszerűsítés történt. Megújult a községháza egy 95 millió forintos pályázatnak köszönhetően, a település háziorvosi rendelője és a szolgálati lakásán energetikai korszerűsítés történt 37 millió forintból. A közelmúltban a gondozási központ eszközfejlesztésére 8 millió forintot fordítottak, a következő projektjük során pedig külterületi utak közül egy 3 kilométeres szakasz felújítása fog megtörténni. 

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Csanádi Bálinté lett Bács-Kiskun megye feltörekvő borászata

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésén adták át a kitüntető oklevelet, mely tanúsítja, hogy melyik a …