2020 augusztus 5 - szerda

Egyre jobb lesz biciklizni Nógrád megyében

Közel kétmilliárd forintos támogatásból építenek kerékpárutat a közeljövőben Kelet-Nógrádban. A fejlesztés első szakasza Bátonyterenye ipari parkjától egészen Pásztóig tart majd. A Zagyva-völgyi kerékpárút kialakítására egymilliárd forintot nyert pályázaton a bátonyterenyei önkormányzat. A bicikliutat a Zagyva partján alakítják ki Mátraverebély érintésével.

Szurdokpüspöki önkormányzata a kerékpárút létrehozására csaknem 900 millió forintot nyert el. Pintér Miklós Ervin, a település polgármestere elárulta, hogy zajlanak az egyeztetések az érintett földterületek tulajdonosaival, azok megvásárlásáról, a nyomvonal terve pedig már elkészült.

A kerékpárút becsült hossza hozzávetőlegesen 11,1 kilométer lesz, amelynek üzemeltetését és fenntartását az érintett két önkormányzat közösen fogja végezni. A település polgármestere azt is elárulta, hogy a projektnek köszönhetően a térség legfontosabb munkahelyi területei válnak több városról és faluról is kerékpárosbarát módon megközelíthetővé.

Pásztó és Szurdokpüspöki között jelenleg egyébként korlátozott a biciklis közlekedés lehetősége. Éppen ezért nagy igény volt erre a beruházásra, amelyet a tervek szerint természetes, azaz zöldterületeken alakítanának ki.

Ezen túlmenően Karancsalja, Karancslapujtő és Karancskeszi – konzorciumban – a három község teljes hosszán keresztül vezető kerékpárút kialakítását tervezi, amely mintegy 11,73 kilométer hosszú lesz. A falvak együtt közel 2 milliárdot nyertek el erre a célra. 

Érsekvadkerten a 22-es út mellett 1,473 kilométer hosszan alakítanak ki bicikliutat. Rétságon a fejlesztés által a 2-es számú út belterületi, a biciklisek által leginkább használt szakaszán választják el egymástól a kerékpáros- és a gépjárműforgalmat. A fejlesztés által biztonságosan elérhetővé válik majd a városcentrum. Balassagyarmaton is bicikliút létesül a város Szügy községgel szomszédos közigazgatási határától a balassagyarmati autóbusz-pályaudvarig. A valamivel több mint négy kilométer hosszúra tervezett kerékpárút megvalósítása érdekében egyrészt meglévő utakon jelölnek ki sávokat, másrészt új szakaszok is épülnek. Új utat alakítanak ki az Ady Endre utca és a Kóvári utca keresztezésétől a város nyugati ipartelepéig.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Share Button

Olvasson tovább

Csanádi Bálinté lett Bács-Kiskun megye feltörekvő borászata

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésén adták át a kitüntető oklevelet, mely tanúsítja, hogy melyik a …