2020 augusztus 5 - szerda

Trianoni emlékparkot avattak a Soproni Parkerdőben

A trianoni békediktátum 100. évfordulóján avatták fel a Trianoni Emlékparkot Sopronban, benne egy Nagy-Magyarországot és annak elcsatolt részeit ábrázoló alkotással. A park kialakítását az Agrárminisztérium kezdeményezte és támogatta. Az emlékpark a magyar állami erdőgazdaságok tiszteletadását szimbolizálja a százéves évforduló alkalmából. 

A hazánkat ábrázoló alkotást és az emlékparkot a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a parkerdő leginkább látogatott területén, a Károly-kilátó közelében építette ki.  

A kialakított emlékmű különlegessége, hogy nemcsak megcsodálhatják az odalátogatók, hanem sétaútvonalakon körbe is járhatják a „Kis-Magyarországot” és az elcsatolt részeket, valamint információs táblák és nagy költőink idézetei segítenek átérezni a korszellemet.

Sopron környéke egyébként több történelmi emlékünknek is helyszínt ad, itt van például a Páneurópai Piknik emlékhely, vagy az Akadémiai emlékerdő, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia működésének 175. évfordulóján, az ezredforduló évében alakítottak ki. Érdekesség, hogy akkor 175 facsemetét ültettek el, és azóta minden évben a tudomány napja alkalmából egy-egy újabbat. Az ágfalvi csata emlékműnél most kialakított Trianoni emlékpark is a nemzetünk számára legmeghatározóbb történelmi helyszíneket gyarapítja. 

A Soproni Parkerdőt évente körülbelül egymillió látogató keresi fel. A kulturális élmények éppúgy elérhetőek itt, mint a sportolási lehetőségek. Az idelátogatók felkereshetik a Károly-kilátót, felfedezhetik a gyalogos túraútvonalakat, kerékpáros- és lovaspályákat, majd megpihenhetnek a vadászati múzeum, vagy a Trianoni Emlékpark meglátogatásával. 

Forrás: Kiss Rita, Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Csanádi Bálinté lett Bács-Kiskun megye feltörekvő borászata

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlésén adták át a kitüntető oklevelet, mely tanúsítja, hogy melyik a …