2020 szeptember 20 - vasárnap

Sárfehér bor és házitészta: újabb értékek a Bács-Kiskun megyei értéktárban

A megyei értéktár értékeit ismerték el a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésén Akasztón. Az okleveleket Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke adta át. A közgyűlésen 13 érték kapott oklevelet, így jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Értéktárban összesen már 251 érték szerepel.

Az oklevéllel díjazott értékek közül néhány:

Izsáki Arany sárfehér bor és pezsgő

Izsákon a borkészítésnek több évszázados hagyományai vannak. A helyi fajtából, a Sárfehérből főleg bort készítettek, mivel íze kellemesen aromás, s értékes savai miatt tartós. Szódavízzel a legjobb fröccsbor. A Sárfehér bor újabb kori nagy felfutását a pezsgőgyártás hozta meg – nem ok nélkül, hiszen a Sárfehér tartóssága, savassága miatt az egyik legjobb pezsgőalap is. A hungarikum borok országos versenyein mind a mai napig úgy borként, mint pezsgőként minden évben kiváló minősítések sorát szerzi az Arany Sárfehér.

Izsáki Házitészta

Juhász Sándorné és Juhász Sándor 1990-ben hozták létre az Izsáki Házitészta Kft-t. A családi vállalkozás izsáki levestésztái, csuszatésztái, körettésztái, durumtésztái mára már nemcsak helyi és hazai igényeket elégítik ki, hanem a szomszédos országok fogyasztói körében is kedveltek. Az izsáki házitészta, márkaneve szerint „Juhászné tésztája”, fogalom a háziasszonyok és a fogyasztók körében. Az alapanyagok begyúrása után tépéssel, vágással, pödréssel, tördeléssel formázzák végleges alakúvá a termékeket. A csomagoláson megtalálható egy-egy ajánlott recept is.

Kolon-tó

A Kiskunsági Nemzeti Park egyik legjelentősebb területe, a térség legnagyobb édesvízi mocsara a Kolon-tó 2900 hektáros és mintegy 10 kilométer hosszúságú. Szabad vízfelületet azonban nemigen láthatunk, mivel a túlszaporodott nádtól a terület mocsarassá vált. Növény- és állatvilága Európában ritkaságnak számít. A terület védett növényritkaságai közül elsősorban az orchideát kell megemlíteni, melynek 9 faja él itt. Az itt-ott fennmaradt tölgy-kőris-szil ligeterdők, a Duna-Tisza közére egykor jellemző tájképet idézik. A hazánkban előforduló valamennyi gémfaj rendszeresen költ itt, csakúgy, mint a fehér kócsag. Otthonra talált itt még többek között a nádi rigó, a bölömbika, az egerészölyv és a hamvas réti héja is.

Forrás: Tóth Márta, Bács-Kiskun megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Édességbe burkolódzik a Bazilika

A Bazilikához kell mennie annak, aki a legjobb és legváltozatosabb édességekre vágyik a hétvégén. Az …