2020 szeptember 27 - vasárnap

Mintamenza: egy reformötlet Békés megyéből

Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoztak az Európai Unióban. Az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében az egyik legfontosabb elem a helyes táplálkozás. Mivel két és félmillióan étkeznek Magyarországon a közétkeztetésben, ezért kiemelten fontos, hogy mi kerül ennyi ember tányérjára. 

A 2009-ben Békés megyében indított Mintamenza program mára országossá cseperedett. 2012-ben a jogalkotók is lendületet adtak a programnak egy jogszabály változással, azóta pedig a reformprogram országos ismeretséget szerzett magának. 2014-től rendelet is szabályozza a közétkeztetést, amely korcsoportonként megszabja, hogy az ételeknek milyen tápanyagértékkel kell bírniuk, illetve milyen mennyiségi egységben kerülhetnek az asztalra. A program alapmottója, hogy ízletesebbek azok az ételek, amelyek a több ezer kilométerről szállított alapanyagok helyett hazai termékekből készülnek, ráadásul tápértékük is magasabb. A hazai nyersanyagok előkészítése élő munkát is igényel, így ez a közmunka-programban résztvevők számára is új foglalkoztatási területet jelenthetnek. Emellett fontos a konyhák valamennyi dolgozójának (élelmezésvezető, szakács, konyhai előkészítő) képzése, továbbképzése, és az is, hogy a közmunka-programban résztvevők megismerkedjenek a higiénés és közegészségügyi előírásokkal.

A szakemberek szerint lépésről lépésre kell megváltoztatni a közétkeztetésben használt nyersanyagokat, a száraztészták, a magas sótartalmú húskészítményekből előállított ételek kiszorításával több zöldséget, gyümölcsöt, tej- és tejterméket, halat, marhahúst, lőtt vadhúst, teljes kiőrlésű sütőipari terméket kell a menzákon étkezők elé tenni.

A program ma már komoly népszerűségnek örvend, az ország minden tájáról csatlakoztak a menzák, hogy megreformálják a magyar közétkeztetést és az a két és fél millió ember nem csak hazai, de egészséges élelmiszerhez jusson.

Forrás: Brlázs Róbert, Békés megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Aszfaltkeverő családi vállalkozásban

Nemrégiben adták át azt az aszfaltkeverő üzemet, melyet a Dél-Vas megyei Petőmihályfán élő Kulcsár Béla …