2020 szeptember 27 - vasárnap

Darassa tej: egy csepp Hortobágy

Egy csepp Hortobágy: ez a mottója annak a tejüzemnek és családi gazdaságnak, mely a Vincze család történetével kapcsolódik össze a balmazújvárosi Darassa tanyán. Idősebb Vincze József 35 évvel ezelőtt vette meg első tehenét, de akkor nem gondolt még arra, hogy egyszer az ország egyik legjobban fejlődő családi gazdaságát fogja igazgatni. Az egy tehénből lassan négy, majd huszonnégy lett. A tejtermelés mellett az üzlet is fejlődésnek indult: Vincze József a ’90-es évek elején, egy állatorvos biztatására, osztrák mintára, Magyarországon elsőként kezdte el a tejet házhoz hordani, vevőkörét építeni. Ma már 180 állatot tartanak és több ezer liter termelnek naponta. Darassa Pusztán a hagyományos állattartás része nyáron a legeltetés, télen pedig az egyedi takarmányozás. A tehenészetben figyelem, gondoskodás és szeretet veszi körül az állatokat, meghagyják nekik azt az életteret, amiben jól érzik magukat, nyugalomban, békességben telnek a napjaik. Mindez elősegíti, hogy a tejtermelés mennyiségben és minőségben egyaránt optimális legyen.

A munka és az állatok szeretete generációról generációra száll a családban. A gazdaság terheit édesapjától átvéve ma már az ifjabb Vincze József irányítja a tehenészetet. Ő kicsi gyerekkorától kezdve érdeklődött az állattartás, a gazdálkodás iránt, tanulta ezt a szakmát és régóta működteti, formálja a gazdaságot. A család legifjabb férfitagja, a tizenéves Jocó sem tudja másképp elképzelni életét, mint a sajt- és joghurtkészítés titkait ellesve a tejüzemben és a gazdaságban. A jövőt már együtt formálják.

Hosszú évek tapasztalata vezetett annak az ötletnek a megszületéséig, hogy saját tejüzemükben dolgozzák fel azt a jó minőségű tejet, amit a hortobágyi szikes pusztán legelő tehenek adnak. Mára megvalósult az álom: felépült az európai szabványoknak mindenben megfelelő, modern tejüzem, ahol kipróbált, családi receptek alapján gyártják a tartósítószer és adalékanyag nélküli sajtokat és joghurtokat, tejtermékeket. Termékeiket immár a Termelői kosáron keresztül is elérhetik a vásárlók.

Forrás: Nagy Csilla, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Aszfaltkeverő családi vállalkozásban

Nemrégiben adták át azt az aszfaltkeverő üzemet, melyet a Dél-Vas megyei Petőmihályfán élő Kulcsár Béla …