2020 szeptember 27 - vasárnap

Bogyós gyümölcs és kecskejoghurt Nagyvázsonyból

A Nagyvázsonyi Gyümölcskertészetet Kósa Imre és Dénes Ildikó családi gazdasága működteti. A Nagyvázsonyban, több mint 30 hektáron működő kertészet a bogyós gyümölcsökre helyezi a hangsúlyt. Ökológiai gazdálkodás keretében mintegy 8 hektáron termesztenek málnát, 1-1,5 hektáron szamócát, 1 hektáron körtét, a többi területükön pedig diót termesztenek.

A kertészetben a betakarítást málnakombájnnal végzik, így egységesebb, alaposabb és egyszerre nagy mennyiségű és kiváló minőségű gyümölcsszüretelést tudnak megvalósítani. Most már nem csak a közvetlen fogyasztókat, hanem a környékbeli kistermelőket is ki tudják szolgálni bio minősítésű gyümölcseikkel. Gyümölcseiket ők maguk is igény szerint feldolgozzák, lekvárt, dzsemeket, szörpöket és pálinkát is készítenek belőlük. 

Dénes Ildikóék megtalálhatóak a káptalantóti Liliomkert piacon, a Tihanyi Piac Placcon, és helyben Nagyvázsonyban, ez utóbbi esetben a 77-es főút mellett árulnak, amely áthalad a festői községben.  Tavasztól őszig gyümölcsvásárt és szedd magad akciókat tartanak külön meghirdetett alkalmakon. A család kecsketenyésztésbe is belevágott és a kecskesajttal is, de málnával, eperrel ízesített kecskejoghurttal is kísérleteznek. 

A Nagyvázsonyi Gyümölcskertészet terményei immár a Termelői kosáron keresztül is elérhetőek.

Forrás: Fábry Szabolcs János, Veszprém megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Aszfaltkeverő családi vállalkozásban

Nemrégiben adták át azt az aszfaltkeverő üzemet, melyet a Dél-Vas megyei Petőmihályfán élő Kulcsár Béla …