2020 szeptember 27 - vasárnap

Pannus Tészta: egy kis falu csodája

2017-ben, Várhelyi Panni és férje, Béla gondoltak egy merészet és Budapestről a Baranya megyei Átára költöztek az unokáik után. A házaspár régóta tervezte, hogy valahol vidéken fogják tölteni öreg napjaikat, de azt igazán nem gondolták, hogy ilyen messze kerülnek addigi nagyvárosi életüktől. 

Béla már nyugdíjasként költözött. Nagyon örült a nagy kertnek, főleg hogy mindig talál tennivalót a ház körül, de kellett valami elfoglaltság, olyan, ami hoz némi pénzt a konyhára.  Panni imád mesélni az unokáinak (és minden gyereknek, felnőttnek, aki a közelébe kerül, és hajlandó a meséit, a felolvasásait meghallgatni), nagy szerelme még a fotózás, de egyikben sem sikerült sajnos megtalálniuk a megélhetést. Szeret a konyhában molyolni, innen jött az ötlet: kerüljön ki Pannus kezei közül jóféle házi száraztészta mások asztalára is. Tyúkudvart építettek a házukhoz tartozó szántóföldjükön, tyúkokat, gépeket vettek, engedélyeket intéztek, aztán egy évre rá, hogy új otthont teremtettek, 2018 augusztusában útnak indították kis manufaktúrájukat, a Pannus Tésztát.

A kertet, a baromfiudvart és a 49 tyúkot a férj, Béla gondozza, Panni pedig készíti a tésztákat és rendben tartja a házat. Összesen 16-féle tészta van a palettán, plusz a vevők időnként kérnek ízesített tésztákat is, ezek nagyrészt rendelésre készülnek. Tésztáik búzarétesliszt és a baromfiudvarukból kikerülő tojások felhasználásával készülnek. Amikor van friss a kertből, gazdagítja a kínálatot a zeller zölddel ízesített szélesmetélt, eperlevél, és rendelésre készítenek chilis levestésztákat is. 

Amennyiben jól teljesítenek a tyúkok és keletkezik fölösleg a tojásokból, azt is viszik a piacra. Az emberek mostanra nemcsak a tésztáikért jönnek vissza az asztalukhoz, megszerették a tojásaikat is. Így jött az ötlet: „tartsunk több tyúkot”. Készülőben van tehát egy tágas, füvesített baromfiudvar, ahol újabb állományt tudnak majd elhelyezni.

Panninak van gépi segítsége a gyúráshoz, nyújtáshoz, a tészták formázásához, de minden egyes kiló tésztában ott van a keze melege, a szeretet, ami kíséri a munkáját, míg a lisztből/tojásból tészta lesz. A szorgos háziasszony így fogalmazott: „Hétfőtől szerdáig gyúrok-nyújtok-szárítok, csütörtökön csomagolok, pénteken és szombaton Pécsett, illetve Kozármislenyben árusítunk, termelői piacokon. Így volt ez a kijárási korlátozás idején is: a mi munkánk, a hétköznapjaink nem sokat változtak. Szerencsére, Pécsett a szabadtéri, termelői piacokat nem zárták be. Kozármislenyben is csak rövid időre. A forgalmunk végig stabil volt: az emberek a piacon vásárlást arra használták, hogy kicsit kimozduljanak otthonról, levegőn legyenek.”

Van néhány viszonteladójuk is, aki szereti a tésztáikat, de szeretnék bővíteni vevőik körét, ezért is regisztráltak a termelőikosár.hu oldalra is. 

Forrás: Rittlinger Anita, Baranya megyei területi felelős, fotó: Pannus Tészta Facebook

Share Button

Olvasson tovább

Aszfaltkeverő családi vállalkozásban

Nemrégiben adták át azt az aszfaltkeverő üzemet, melyet a Dél-Vas megyei Petőmihályfán élő Kulcsár Béla …