2020 szeptember 27 - vasárnap

Akár évi 100 tonna vadat is feldolgozhat az új napkori húsüzem

Egy régi termelőszövetkezet almaválogatója alakult át vadhúsfeldolgozó üzemmé Napkoron. Az 1200 négyzetméteres épület a technológiai és higiéniai előírásoknak megfelelően alkalmas arra, hogy a vadgasztronómiát minél szélesebb körben népszerűsítse.

A Támba Miklós és családja által közel 814 millió forintból épített Nativus Vadhús Feldolgozó Üzemet egyebek mellett dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes adta át 2020. augusztus 28-án. A családi vállalkozás üzemében prémium kategóriás termékeket állítanak majd elő. A feldolgozó üzem összesen 98 helyiségből áll, amely késztermék-kiadót, csomagolót, érlelő és füstölőkamrákat, technológiai folyosókat, géptermet, csontozó-darabolót, hűtőhelyiségeket, vadhúsfogadót és irodát is magába foglal. Létrejött egy apróvad- és baromfivágó részleg is. Itt szárnyas lőtt vadat tudnak tisztítani, feldolgozni és csomagolni. Jelenleg évente mindössze hat-hétezer tonna feldolgozott vadhús kerül a magyar asztalokra, pedig ez a legegészségesebb húsféle. Az üzem működését 70-100 tonna feldolgozott termék előállítására tervezték, egy műszakban, összesen tíz főt foglalkoztatnak majd. A termékeket itthon és külföldön is szeretnék értékesíteni.

A miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a kormány támogatja a vadhús fogyasztását, mert biológiailag ez a legtisztább, legértékesebb és legegészségesebb húsfajta és íze miatt különlegesnek tekintik. “Ezért a magyar kormány széles körben támogatja mindazt, ami a vadhús és a hal fogyasztásának növekedését eredményezi”. A jövőre szervezett vadászati és természeti világkiállításon is különös hangsúlyt kap majd a gasztronómia. 

Az új létesítményt Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus megyéspüspök áldotta meg, amelyet a jelenlévők belülről is megtekinthettek. A patikatisztaságú helyiségek 10 állandó dolgozónak adnak majd helyet, de a létszám szezonálisan természetesen ettől magasabb is lehet.

A hiánypótló feldolgozó üzemcsarnok évi 240 tonna készterméket szállít majd a piacra.

Forrás: Nagy Csilla, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Aszfaltkeverő családi vállalkozásban

Nemrégiben adták át azt az aszfaltkeverő üzemet, melyet a Dél-Vas megyei Petőmihályfán élő Kulcsár Béla …