2020 szeptember 27 - vasárnap

A kórusoké és a vadételeké lesz a hétvége Egerbaktán

2020. szeptember 19-én egy 20 éves hagyománnyal rendelkező tradicionális falusi rendezvényen vehet részt Egerbakta lakossága, valamint az oda látogatók. Az Egerbaktai Falunap egyfajta térségi találkozóhelye a szomszédos kórusoknak, hagyományőrző csoportoknak, továbbá a környéken egyedülálló módon a rendezvényen szervezett főzőversenyen helyi vadhúsból készülnek az ételek.

Heves megye gazdag néphagyományainak őrzése, ápolása és népszerűsítése alapvető fontossággal bírhat a nemzeti öntudat és a vidék lakosságmegtartó ereje szempontjából. Az Egerbaktai Falunap különösen jó példázata lehet ennek a törekvésnek, hiszen ragaszkodva a két évtizedes recepthez a környéken fellelhető nagyobb népdalkörrel és hagyományőrző csoporttal kiépült partnerségének köszönhetően színes programokkal várja az érdeklődőket. A rendezvényen – meghívott egyéb fellépők mellett – képviselteti magát Verpelét, Egeszólát, Egerszalók, Felsőtárkány és Sirok település is. A műsorok alkalmával Heves megye e vidékéről származó népdalkincs, szokások, anyagi kultúra és viseletek kerülnek felelevenítésre.

A kulturális programok mellett természetesen helyet kap a helyi gasztronómia is. Ebben komoly szerep hárul a községi vadásztársaságra, akik évről-évre felajánlásokat tesznek a főzőverseny nevezőinek. A magyar vadhús népszerűsítésére is alkalmat kínáló főzőversenyen így bográcsban és faszénen sült ételek várják a zsűrit és a vendégeket. A helyi ízek között természetesen megjelennek a termelők is, köztük a sajt- és lekvárkészítők, méhészek.

Helyszín: Egerbakta
Időpont: 2020. szeptember 19-20.

Forrás: MNVH ÁT, fotó: Aranxa Esteve/unsplash

Share Button

Olvasson tovább

Aszfaltkeverő családi vállalkozásban

Nemrégiben adták át azt az aszfaltkeverő üzemet, melyet a Dél-Vas megyei Petőmihályfán élő Kulcsár Béla …