2021 január 28 - csütörtök

Bemutatkozik Csehimindszent, Mindszenty bíboros szülőfaluja

A 380 lakosú Csehimindszent Dél-Vas megyében, a Vasvári járásban helyezkedik el. A 2020. elején lezajlott átrendeződéseket követően 12 másik településsel együtt a Kámi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

Fukszberger Imre polgármester az önkormányzatiság kezdete óta vezeti a falut és dolgozik azon, hogy a hercegprímás szülőfaluja ne csak a régióban, hanem országosan is ismert legyen. A falu leghíresebb szülöttje Mindszenty József, Esztergom egykori érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, aki szülőfaluja után változtatta meg eredeti nevét (Pehm).

A pályázati források mindig is fontos szerepet töltöttek be a falu fejlődésében. Így készült az IKSZT épülete a régi művelődési ház átalakításával, de a templom és környezetének teljes felújítása is támogatásnak köszönhető. A bíboros szülőháza sokáig üresen állt, mire nagy nehézségek árán az önkormányzat birtokába került, majd hosszú évek alatt, több pályázati forrás bevonásával sikerült az épületet teljesen felújítani. Nagyobbik részébe emlékkiállítás került: egy szobában a hercegprímás használati tárgyaiból állítottak össze emlékszobát, a többi helyiségbe a Terror Háza Múzeum Mindszenty-kiállításának anyaga került. Az épület hátsó felében egy kutatói szobát alakítottak ki. Jelenleg zajlik az emlékház udvarán álló melléképület átalakítása egyszerű zarándokszállássá, megfelelő vizesblokkal.

A Zártkerti Program keretében szinte minden éven sikerrel pályázott a település – területvásárlás, gaztalanítás, eszközbeszerzés és vadkerítés építése történt. Elindultak a szőlőhegy villamosításához szükséges tervezési munkák, szintén a programnak köszönhetően. A térségi Leader–program finanszírozásával turistacsoportokat kalauzoló munkatárs képzése és foglalkoztatása jelenleg is zajlik. 

Forrás: Zágorhidi-Czigány Ákos, Vas megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Főmenü – új gasztroműsor indul Széll Tamással és Anger Zsolttal

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától …