2020 október 29 - csütörtök

Folytatódik az agrárcenzus

Szombaton folytatódik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása. Az Agrárcenzus 2020 során személyesen keresik fel a gazdákat az összeírók. A hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét, strukturális jellemzőit felmérő, teljes körű, országos felvételből nyert adatok alapjaiban befolyásolják a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását, ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke.

A felmérés első szakasza – amelyben online lehetett kitölteni a kérdőívet – június 5. és 30. között volt. A mostani, második szakaszban az összeírók szeptember 19. és november 22. között keresik fel a gazdákat. Az Agrárminisztérium arra kéri a megkérdezetteket, hogy pontos válaszaikkal járuljanak hozzá az összeírás sikeréhez.

Az agrárcenzusra világszerte tízévenként kerül sor. A felmérést az Európai Unió tagállamaiban 2019 ősze és 2021 tavasza között végzik. A KSH az idei összeíráskor megkeres minden olyan egyéni gazdaságot, amelyek a korábbi felmérések, illetve az adminisztratív nyilvántartások alapján értékesítési céllal végezhetnek termelést, továbbá valamennyi mezőgazdasági tevékenységet végző gazdasági szervezetet. Ez a második legtöbb embert érintő felmérés hazánkban a népszámlálás után, melynek keretében összesen mintegy 750 ezer címen érdeklődnek a statisztikusok. A maszkot viselő összeírók szigorúan ügyelnek a közösségi távolságtartás szabályainak betartására, a rendszeres kézfertőtlenítő használatára és az érintésmentes kommunikációra.

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között a növénytermesztési jellemzőkről, az állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve a gazdaságok egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, továbbá az agrárdigitalizációról is. Így az összegyűjtött adatok széleskörű elemzési lehetőséget biztosítanak majd. Az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja.

Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy az agrárcenzus előzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentesse a KSH. A részletes, településszintű adatok 2021 végén válnak hozzáférhetővé.

További információ az Agrárcenzus 2020 mezőgazdasági összeírásról a következő linken érhető el: www.ksh.hu/agrarcenzusok_agrarium_2020

Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Raphael Rychetsky/unsplash

Share Button

Olvasson tovább

A rendkívüli viszonyok között is helytálltak a magyar gazdák

A magyar gazdák a rendkívüli természeti és környezeti viszonyok között is eredményesen helytálltak – jelentette …