2020 október 29 - csütörtök

Mr. Méz, avagy egy sajókazai családi méhészet története

1994-ben mindössze két méhcsaláddal kezdett el méhészkedni a sajókazai Nagy család. Rokonságukban korábban nem méhészkedett senki, így a tevékenységhez szükséges ismereteket tapasztalatból, azaz leginkább saját kárukból tanulták meg. Eleinte csak pár családdal dolgoztak munka mellett, mára azonban 240 családra fejlesztették az állományt.

Vándorméhészet révén családjaik nagy részét legelőről legelőre szállítják. Repcére, akácra és napraforgóra nagy családszámmal, fekvő és rakodó kaptárokkal, még kisebb, különlegesebb legelőkre (hárs, selyemfű, vízi menta) 5-6 darab rakodókaptárral utaznak, így tudják biztosítani kínálatuk széles, évről évre változó választékát. 

Mint a mezőgazdaságban általában, a méhészetben is nagyban befolyásolja az időjárás a méztermést. Fajtamézeik összetétele attól függ, hogy az időjárás melyik kultúr-, gyógy- vagy esetleg gyomnövénynek kedvez, illetve mely virágok nektártartalma a legbőségesebb.

A Nagy család legfőbb célja tevékenységével – amellett, hogy igazi méz kerüljön a családok asztalára – az, hogy tudatosítsák a vásárlóikban, hogy a minőségi magyar termelői mézek megvásárlásával ők is értéket teremtenek. Minden egyes termék, amelyet megveszünk, egy szavazat a termelőre. Ha közvetlenül tőlük, méhészektől vásárolják, azzal szavazatot és egyben bizalmat adnak az őstermelőknek, hogy jó az, amit csinálnak és támogatják őket abban, hogy folytassák a munkájukat.

A méhészcsalád fontosnak tartja továbbá az egészség megőrzését, az emberi értékeket és a visszajelzéseket. Szeretik, amit csinálnak, mert vásárlóiktól pozitív visszajelzéseket kapnak és ez az, ami motiválja őket. A visszatérő vásárlóik tudják, hogy náluk megbízhatóan 100%-os igazi mézet vásárolnak és emellett mézfogyasztási tanácsokat is kaphatnak. Ügyelnek arra is, hogy felhívják a vásárlók figyelmét a tőlük vett üres mézesüveg visszahozására, hiszen törekszenek a környezettudatosságra és aszerint alakítják üzletpolitikájukat, hogy működésük minél kevesebb terhet jelentsen a környezetnek. 

Mézeikről és a Nagy családról bővebb információt a www.mrmez.hu vagy a www.termeloikosar.hu weboldalakon találhatnak.

Forrás: Tóth Ágnes, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

A rendkívüli viszonyok között is helytálltak a magyar gazdák

A magyar gazdák a rendkívüli természeti és környezeti viszonyok között is eredményesen helytálltak – jelentette …