2021 augusztus 2 - hétfő

Sudár Birtok: önfenntartás, ökológiai gazdálkodás, kakukkfű-szirup

A Sudár Birtok egy családi gazdaság, melynek működése hagyományos értékrenden alapszik. Zsókáék hisznek abban, hogy a fejlődés csakis a fenntarthatóság jegyében valósítható meg. 

Gazdaságuk Győrújfalu egy csendes részén fekszik. A birtok gyakorlatilag önfenntartó, hiszen a zöldség- és gyümölcsfélék nagy részét megtermelik maguknak, ezen kívül háziállatokat is tartanak.  Jelenleg éppen nyulakat nevelnek, de tartottak már szarvasmarhát és juhokat is, így kiszolgálva a család húsfogyasztását.  

A birtokon ökológiai gazdálkodást folytatnak, vagyis a gyógynövényeket és a fűszernövényeket teljesen vegyszermentesen termesztik. A kártevők elleni védekezésben növényi főzetekkel és illóolajokkal váltják ki a permetszereket.

Jelenleg húszféle fűszert és gyógynövényt termesztenek és további tízfélét gyűjtenek. Ezeket hagyományos módon, padláson szárítják, a szárított növények morzsolását kézzel végzik, az elkészült terméket pedig saját maguk csomagolják. Termékeik száma megközelíti az ötvenet. A gyógynövényekből többek között illóolajok készülnek, amelyeket gyógyhatásuk, vagy finom, nyugtató illatuk miatt keresnek vásárlóik. Teakeverékeket is készítenek, amelyek a gyakran előforduló mindennapi élethelyzetekben hoznak enyhülést a fogyasztó számára. Ha megfázott, ha a stressz miatt nyugtalan, ha energiaitalok helyett gyógynövényekkel szeretné javítani koncentrációját, vagy egyszerűen csak egy pohár finom tea mellett, hangulatosan töltené az estét, akkor is talál megfelelő terméket a vásárló a Sudár Birtok kínálatában. Fűszereik pedig a konyhában nyújtanak segítséget a házigazdáknak, hogy ízletes fogásokat készíthessenek a család számára. 

A Sudár család méltán nagyon büszke egyedi fejlesztésű termékére, a kakukkfű-szirupra, amely védjegy oltalom alatt áll. Az immunerősítő, megfázáson átsegítő szirup nagyon népszerű. Zsóka elmondta, hogy idei egyik legfőbb céljuk a termék országos szintű megismertetése.

A Sudár-termékeket – köztük a védjegyes kakukkfű szirupot – az érdeklődők a termeloikosar.hu oldalon is megtalálhatják. 

Forrás: Kiss Rita, Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Főmenü – új gasztroműsor indul Széll Tamással és Anger Zsolttal

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától …