2022 november 27 - vasárnap

A járvány sem gátolhatja meg a nemzeti összetartozást

A határon túli magyar agrárközösségek fejlesztése a koronavírus-járvány alatt sem szakad meg. Az Agrárminisztérium által két éve működtetett Kárpát-medencei Falugazdász Program hatékony és eredményes – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a IX. Kárpát-medencei Összefogás Fórumra küldött videóüzenetében.

A miniszter kiemelte: „az a hivatásunk, hogy a hosszú évtizedekre magára hagyott, elszakított magyarság mellé álljunk, hogy soha többé ne maradjanak egyedül.” Mint mondta, az érdekképviseletet ellátó civil agrárszervezetek munkája, valamint a Kárpát-medencei Falugazdász Program pénzügyi háttere a jelen nehéz körülmények közepette is biztosított és ez így is marad. Az év elején kirobbant koronavírus-járvány miatt a falugazdászoknak az eddigi terepmunkától eltérően egy új kapcsolattartási formára, az online segítségnyújtásra kellett átállniuk, és mindez sikeresen megtörtént.

Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményen kiemelte, eredményes a tárca Kárpát-medencei ösztöndíjprogramja, amelynek keretében összesen 28 felsőfokú, magyar nyelvű mezőgazdasági képzésben részt vevő, kiváló tanulmányi eredményt elért hallgató részére tudott ösztöndíjat biztosítani az agrártárca. Hozzátette:  más, új projektek között az Agrárminisztérium csatlakozott a Magyarországon több éve sikeresen működő Vándorbölcső mozgalomhoz is, ezáltal számos Kárpát-medencei, mezőgazdaságból élő magyar családnak tudtak örömet szerezni a bölcsők adományozásával. „Együttműködésünket mindig a személyes találkozások és a jó hangulatú közös programok jellemezték. Ez így lesz a járvány utáni jövőben is és nem <<ideát>> vagy <<odaát>>, hanem a Kárpát-medencében, mindig előre nézve a Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben, Délvidéken, Drávaszögben, Muraközben vagy az anyaország más vidékein” – húzta alá Belánszky-Demkó Zsolt. A járvány miatt a külhoni magyar agrártársadalmat megszólító tanácskozást kivételesen online formában rendezték meg.

Forrás: AM Sajtóiroda

Share Button

Olvasson tovább

Főmenü – új gasztroműsor indul Széll Tamással és Anger Zsolttal

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától …