2022 november 27 - vasárnap

Alakítsuk együtt a magyar halgazdálkodás jövőjét!

Minden érdeklődő véleményére számít az Agrárminisztérium a Magyar Akvakultúra-fejlesztési Operatív Program (MAKOP 2021-2027) Stratégiai Környezeti Vizsgálata (MAKOP SKV) kapcsán.

A szakmai és a civil szervezetek, valamint a program iránt érdeklődő magánszemélyek is lehetőséget kapnak, hogy véleményezzék a MAKOP-ra vonatkozó Stratégiai Környezeti Vizsgálatot, amelyet társadalmi egyeztetésre bocsátott a MAKOP Irányító Hatósága. A halgazdálkodási ágazat magába foglalja a tógazdaságokban és az intenzív üzemekben történő haltermelést, a halfeldolgozást és a természetes vizek horgászati hasznosításával összefüggő halgazdálkodási tevékenységet. A hazai halgazdálkodásban dolgozók legfőbb feladata a fogyasztók egészséges és biztonságos élelmiszerrel történő ellátása, a vízi és vizes élőhelyek fenntartása és javítása, a vidéki munkahelyteremtés, a hagyományok megőrzése, a rekreációs szolgáltatások nyújtása és hozzájárulás a halfogyasztás növekedéséhez.

Mindezek elérése érdekében a MAKOP kiemelt célja a fenntartható akvakultúra fejlesztése a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásával, valamint a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének növelése az Európai Unió elvárásainak megfelelően a környezetterhelés csökkentésével. A célok magukba foglalják az induló akvakultúra vállalkozások ösztönzését, az új fajok termelésbe vonásának elősegítését és az intenzív, innovatív technológiák alkalmazását. A MAKOP keretében a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16,4 milliárd forint áll rendelkezésre a hazai haltermelés és a halfeldolgozás fejlesztéséhez, a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére. A rendelkezésre álló támogatási keretet Magyarországnak 2023-ig kell felhasználnia.

A stratégiai környezeti vizsgálat célja a környezeti szempontok integrálása a döntéshozatali folyamatokba. A MAKOP SKV egyik alapvetése, hogy a közösségi forrásokból érkező támogatások csak olyan intézkedéseket generálhatnak, amelyek környezeti teljesítménye kedvező, valamint a fenntartható fejlődés követelményeit maradéktalanul teljesítik. Ez egyrészt környezetpolitikai cél, másrészt az ágazat hosszú távú érdeke is. A MAKOP SKV-t érintő szövegszerű észrevételeket, javaslatokat a dokumentum vonatkozó fejezetének és oldalszámának megjelölésével 2021. január 1-ig várja a MAKOP Irányító Hatóság.

A MAKOP SKV és az annak alapját képező MAKOP az alábbi linkeken érhetőek el:

SKV:
https://www.palyazat.gov.hu/a-magyar-akvakultra-fejlesztsi-operatv-program-makop-skv-jelentse
MAKOP:
https://www.palyazat.gov.hu/magyar-akvakultra-fejlesztsi-operatv-program

A fenti dokumentumok egyetlen hiteles forrása a www.palyazat.gov.hu pályázati oldal, kérjük, hogy kizárólag a feltüntetett elérhetőségen tanulmányozzák azokat.

Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Gregor Moser/unsplash

Share Button

Olvasson tovább

Főmenü – új gasztroműsor indul Széll Tamással és Anger Zsolttal

Karácsony másnapján indul a Főmenü, a Duna Televízió vadonatúj gasztroműsora. December 26-tól szombatonként 17 órától …