2019 szeptember 19 - csütörtök

Az egyház szerepe a társadalmi vállalkozásokban

Az egyház és a karitatív szervezetek társadalmi vállalkozásokban vállalt és vállalható szerepéről szerveztek műhelybeszélgetést a magyar Máltai Szeretetszolgálat országos központjában.

A foglalkoztatás és a szövetkezeti gazdálkodás tapasztalatait, jó gyakorlatait és a pályázatok által kínált lehetőségeket vizsgálta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által kezdeményezett konferencia, melyen részt vett Dr. Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke, Dr. Viski József, az EMVA IH vezetője, valamint Dr. Németh Nándor, a Szeretetszolgálat régióvezető-helyettese.

Az elmúlt évtizedekben Magyarország legszegényebb területein az egyházak és karitatív szervezetek is próbáltak megoldást találni a települések és a családok összetett problémáira. Számos mintaprogram bizonyította, hogy a szegénységben élő családok számára hosszú távú és tartós segítséget jelenthet az önfenntartó gazdálkodás, a mezőgazdasági termelés, a termék-előállítás. Az  egyházi és civil szervezetek alternatív megoldásai erősíthetik az értékteremtő mezőgazdasági kultúrát és csökkenthetik az elvándorlást. A foglalkoztatáshoz szorosan kapcsolódik a szociális munka és a karitatív tevékenység, melyben az önkormányzat, a civil szervezetekkel és az egyházakkal szorosan együttműködnek. A komplex programok elemei lehetnek különböző egészségügyi szolgáltatások, változatos képzések, illetve közösségépítő alkalmak. Fontos azonban, hogy ezek a településeken megismert helyi problémákra kínáljanak konkrét megoldásokat.

Az ismert jó gyakorlatok egyike a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gyulajon működő Jelenlét programja. A Szeretetszolgálat 6 éve van jelen a Tolna megyei faluban, és szerepvállalása évről évre bővül. 2015-ben átvette az általános iskolát és óvodát, ezzel hosszútávra szóló felelősséget vállalt az itt felnövekvő gyerekek jövőjéért. Gyulajon a helyi önkormányzat értékteremtő, mezőgazdasági termelést is magában foglaló, közfoglalkoztatási programot folytat, ami sok családnak ad megélhetést. A faluban ma már két feldolgozó kisüzem is van, ezeket a helyi önkormányzat kezdeményezésére létrehozott, a Máltai szeretetszolgálat tagságával működő Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet működteti. A Szövetkezet nemcsak munkahelyeket teremt, hanem bevételeiből segíti a közösségi ház és a helyi sportprogramok működését is.

Gyulaj Jelenlét programja a szociális munka, a helyi gazdaságfejlesztés és a hitélet erősítésének hármas pillérén nyugszik, hiszen ilyen elszegényedett környezetben szociális munka nélkül nem lehet gazdasági eredményeket elérni, új gazdasági struktúrák építése nélkül nem lehet a település egészén tartósan segíteni, lelki megújulás nélkül pedig nem várható el, hogy a családokat és a közösséget egyaránt megtartó kultúra alakuljon ki a faluban. A Máltai Szeretetszolgálat a maga eszközeivel ezt az összetett munkát segíti Gyulajon.

Az előadása keretében dr. Latorcai Csaba az egyházak szolidáris gazdasági kezdeményezéseivel kapcsolatban osztotta meg gondolatait. A szolidáris gazdaság és az egyházak társadalmi felelősségvállalásának bemutatását követően kitért arra, hogy az egyházak – hagyományos szerepükből és az általuk képviselt értékekből adódóan – a gazdasági és foglalkoztatási tevékenységük során a forprofit szféra által kevésbé felvállalt szempontokat is érvényesíthetnek. Az egyházi foglalkoztatás során fontos figyelemmel lenni az emberközpontúságra, az értelmes és értékes munkavégzés követelményeire, hozzájárulva ezáltal a mentális egészség javulásához is. Az egyházi szolidáris gazdasági tevékenységek között, jó gyakorlatként, példának hozta fel többek között a Kárpátalján működő ráti gyermekotthont. Itt adománybolttal, állattenyésztéssel és növénytermeléssel igyekeznek az otthont minél inkább önfenntartóvá tenni, emellett zenede és rehabilitációs központ is működik. A projektek azonban nem csak gazdasági szemszögből nézve fontosak, hanem azon túlmutató, szociális, társadalmi, sőt környezetvédelmi célokat is szolgálnak, valamint segítik a gyerekeket abban, hogy az aktív szerepvállalás által örömteli és magabiztos felnőtté váljanak.

Forrás: Miniszterelnökség

Share Button

Olvasson tovább

Fiatal Gazda Konferencia – 2019

2019. február 22-én került megrendezésre Budapesten, a Park Inn by Radisson Hotelben a 2019. évi …