2019 szeptember 20 - péntek

Burgonyabemutató/Potato Show

Június 24-én Berzencén a Solanum Kft. rendezte meg „A vetőburgonya szaporítás aktuális kérdései, gyakorlata” című burgonya bemutatót a kárpátaljai burgonya termesztőknek. A bemutatón magyarországi termesztők mellett szlovéniai, vajdasági, de még erdélyi burgonya termesztők is részt vettek az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács munkatársaival együtt.

A bemutatón több mint 400 gazdálkodó vett részt. A konferenciát Varga György a Solanum Kft. vezetője nyitotta meg. A konferencián a NÉBIH munkatársai, Szabó Kristóf és Fehér István elmondták a burgonya osztályozásának és kereskedelmének szabályait, törvényi módosításait, valamint a vetőburgonya szaporítás helyzetét. Utána az MNVH képviseletében Pongrácz Máté tartotta meg előadását a várható támogatásokról a kertészet ágazatban. Ezt követően a talaj- és növénykondicionálásról, valamint a gyomirtás és növényvédelemről hallgathattak meg a résztvevők több összefoglaló előadást. A konferencián az összes vetőgumó kereskedelmi cég bemutatta termékeit, fajtánkénti kutatási eredményeit.

A bemutató a Solanum Kft. közeli tábláján folytatódott, ahol öntözés segítségével állítják elő a vetőgumókat. Mint Magyarország legnagyobb vetőgumó előállítója folyamatosan kutatják a burgonya fajtákat, ezért több mint 100 fajta előállításával foglalkoznak, amiket be is mutattak az érdeklődőknek.

Végül Varga György bemutatta a Solanum Kft. öntözőrendszereit, melyeket a burgonya vetőgumó előállítás mellett a szántóföldi kultúrákban is használnak. Elmondta, hogy a megfelelő öntözés nélkül Berzencén nem lehetne, ilyen mértékben vetőgumót előállítani ezért fontos a megfelelő öntözőrendszerek kiépítése mindenki számára.

Következő Előző
burgonya1
burgonya2
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Székesfehérvári Királyi Napok – Népművészeti Fesztivál

Gazdag program várta augusztus 20-án a fehérvári belvárosban a vendégeket. A Népművészeti fesztiválon öt néptáncos …