2019 szeptember 20 - péntek

“A füge kétszer annyi pálinkát ad, mint a szilva”…

“A füge kétszer annyi pálinkát ad, mint a szilva” – többek között ezt is megtudhatták azok a résztvevők, akik Kerkaszentkirályon a Zala megyei Vidékfejlesztési Műhely legutóbbi programján részt vettek.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei szervezésében találkoztak a LEADER Akciócsoportok, a NAK, MVH, Zala megyei közgyűlés és a Nemzeti Művelődési Intézet, a Pannon Egyetem Georgikon Kar több tanszékének oktatói, valamint a Tourinform Iroda és a Zalai Hírlap munkatársai, hogy megvitassák a megye vidékfejlesztési híreit és aktualitásait.

Ezúttal a házigazda, a Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület elnöke, Pál Zoltán, illetve a Munkaszervezet vezetője, Török Henrich tolmácsolásában ismerkedhettek meg a műhely tagjai a HACS erőfeszítéseivel, sikereivel és azokkal a nehézségekkel, amelyekkel az elnéptelenedő zalai aprófalvak világában a fennmaradás érdekében az önkormányzatoknak naponta meg kell küzdeniük.

A szakmai program részeként a zágrábi Magyar Nagykövetség szakdiplomatája és egy CBC pályázati szakértő segítettek elmélyíteni a résztvevők szakmai ismereteit a határon átnyúló programokkal és pályázati lehetőségekkel kapcsolatban, melyek jól ki tudják egészíteni a Vidékfejlesztési Program finanszírozásából megvalósuló projektek hatását.

A délután folyamán az Egyesület elnökéről, Pál Zoltánról kiderült, hogy nemcsak elkötelezett vidékfejlesztő, de kiváló házigazda is: családja segítségével saját szőlőhegyén látta vendégül a csapatot házias, jellegzetes zalai ételekkel. A szőlőhegyről jól belátható panoráma nyílt a hármas határvidékre.

Ezt követően felkerestük Közép-Európa legnagyobb füge ültetvényét, ahol a számtalan fajta füge különböző tulajdonságairól, a termesztés és feldolgozás érdekességeiről hallhattunk előadást.

Következő Előző
Kép1
Kép2
Kép3

Kép4
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Fiatal Gazda Konferencia – 2019

2019. február 22-én került megrendezésre Budapesten, a Park Inn by Radisson Hotelben a 2019. évi …