2019 szeptember 20 - péntek

Dunaszigeti ZöldségKÖZÖSSÉG

Dunasziget a nyugalom és a kaland szigete, egy Győr-Moson-Sopron megyei település a Szigetközben, melyet egyedülálló természeti értékeiről ismerhet a közvélemény.

Négy éve azonban más is országos hírnevet hoz a településnek: elkezdte működését a Dunaszigeti Zöldségközösség. Egy lelkes házaspár, Payr Anna tájépítészmérnök és ifj. Czina Ferenc kertészmérnök egy francia eredetű közösségi modell adaptálásával honosította meg az akkor még újdonságnak számító rendszert, mely a családok együttműködéséről és élelmiszer- önrendelkezéséről szól.

Július 12-én látogattuk meg a gazdaságot Kovács Katalinnal, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei vidékfejlesztési referensével, hogy Annával és Ferivel a helyszínen beszélgessünk a zöldségközösség működésének tapasztaltairól, a már érezhető hatásairól.

Anna elmondta, hogy számukra fontos, hogy vegyszermentes zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak és juttassanak a zöldségközösség tagjai számára, gazdaságuk ökológiai tájgazdálkodást folytat, vegyszer- és műtrágyamentes, biodinamikus módszereket használnak, igazodnak a természet ritmusához és rendjéhez gazdálkodásuk során. A gazdaság területe 3 hektár, ebből 6000 m2 szabadföldi, 200 m2 pedig fűtetlen fóliás kertészet.

A gazdaság részes rendszerben működik, a tagok az egész éves működés valós költségeit fizetik ki havonta, egyfajta „átalányár” formájában. A befizetett összegért cserébe az év során osztoznak a gazdaság terményein, idén 30 adagra való zöldség terem.

Ez egy bizalmon alapuló rendszer, mely elkötelezettséget, partnerséget jelent a tagok részéről, Anna és Feri részéről pedig elhivatottságot, szakértelmet kíván.

A zöldségkosarak átvétele heti egy alkalommal a közeli városban, Mosonmagyaróváron, vagy a gazdaságban lehetséges. Csütörtökönként a családok változatos, friss, helyi és vegyszermentes zöldségekkel teli kosarakkal térhetnek haza.

A zöldségek minősége, mennyisége és változatossága egy életmódváltást eredményez a résztvevő családok konyhájában és életében, megalapozza egészséges étkezésüket. A gazdaság nem minősített, ezt a tagok nem igényelték, mert nincs szükség hivatalos dokumentumokra, míg működik a „részvételi minőségbiztosítás”, a személyes kapcsolat, a szakértelem, a bizalom és a rendszer átláthatósága.

A zöldségközösség feladata nem ér véget a termesztéssel és a vegyszermentes zöldségkosarak átadásával. Anna és Feri szívesen kísérletezik olyan zöldségekkel, melyek az átlag magyar családok bevásárlólistáján nem szerepelnek. Az új zöldségfajták átadásakor Anna recepteket is ad a tagok számára segítségként, mit tudnak készíteni az adott zöldségből, milyen gyógyhatásai vannak a kosárba kerülő gyógy- és fűszernövényeknek. A kertben jelenleg 45 féle zöldség, gyógy-és fűszernövény terem, ez a termesztőktől széleskörű tudást és előrelátó tervezést igényel, a fogyasztóknak pedig változatosságot biztosít egész éven át.

A zöldségkosarak átadása közösségi esemény, minden családnak magának kell gondoskodnia arról, hogy az általa megvásárolt zöldségekért elmenjen, így a tagok minden csütörtökön személyesen találkoznak Annával és Ferivel, és egymással is. Anna fontosnak tartja, hogy az is menjen el a heti kosárért, aki főzni fog a terményekből, így könnyebb a cserebere, és a receptcsere is. A találkozók alkalmával fontos az aktuális hírek megbeszélése, a visszajelzés a tagok részéről, akár pozitív, akár negatív is az. A következő évi tervezést megelőzik a téli megbeszélések, melyeken egyrészt az előző évek tapasztalatát gondolják át és építik be, másrészt pedig várják a tagok jelzéseit, hogy milyen terményeket szeretnének még látni a kosarukban.

A Zöldségközösség nyílt napokat, kerti programokat szervez, ha nagyobb mennyiségű termény van valamiből, mint ami a kosarakba rakható lenne, „szedd magad” alkalmakat szerveznek, ahol a tagok ingyen egészíthetik ki kosaruk tartalmát.

A tagok a rendszer aktív résztvevői, anyagi értelemben is, másrészt visszajelzéseik révén, tapasztalataik átadásával teszik fenntarthatóvá a gazdaság működését.

Van olyan tagja a zöldségközösségnek, aki Budapestről jár hetente a Szigetközbe a zöldségekért. A fogyasztók pozitív visszajelzései, beszámolóik az elkészített finom ételekről, új receptjeik, valamint a közösségben megvalósuló szemlélet- és életmódváltás jelenti Anna és Feri számára az igazi elismerést.

Székely Rita

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Következő Előző
20160712_093333_HDR
20160712_092206_HDR
13661939_1245973012093468_2540729082752350534_o

20160712_094539_HDR
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

A Takács tanya tejelő kecsketartásának és termék előállításának kisüzemi fejlesztése

Takács Adrienn tanyasi családban nevelkedett, ennek hatására 2010-ben kezdette el önállóan a háztáji gazdálkodást. 2012 …