2021 március 7 - vasárnap

Összeöntötték a búzát Orfűn – Magyarok kenyere „Sok millió búzaszem – egy nemzet”

Vasárnap Orfűn rendezték a Magyarok kenyere program javára gyűjtött búza összeöntésének ünnepét. A 2011-ben indult Magyarok kenyere program ötletgazdája Dr. Korinek László az orfűi malommúzeumban rendezett eseményen azt mondta: a mai nappal már a tavalyi 450 tonnát is meghaladta a jótékonysági kezdeményezésre idén összegyűjtött búza mennyisége.

A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatják, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta részeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, s az így felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz. A kezdeményezés 2011-ben Pécsről indult. Dr. Korinek László ötlete az volt, hogy az adott évben a megyékben és a magyarok lakta, környező országokban termett búzából 10-10 zsákot szállítanának a mohácsi középkori vízimalomhoz. Itt megőrölnék a magokat, majd egy-egy zsák lisztet küldenének vissza azokba az országrészekbe, ahonnan kapták a termést. E lisztből sütnék országszerte az ünnepi új kenyereket, a megmaradt lisztet pedig Erdélybe szállítanák, és ott a Böjte Csaba vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány által nevelt több száz gyereknek az egész évi kenyérszükségletét fedezné. Ez a kezdeményezés mára hatalmassá nőtte ki magát, hiszen az  ünnepi beszédekből megtudhattuk, hogy 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg tavaly már 440 tonna gyűlt össze a felhívásra. A kezdeményezés 2015 novemberében bekerült a Földművelésügyi Minisztérium Ágazati Értéktárába is.

Korinek László ötletgazda a széleskörű összefogásra utalva úgy fogalmazott: “a magyar földművesek azok, akik őrzik a nemzetet”. A készülő kenyér a Kárpát-medence kenyere lesz, hiszen idén a felvidéki Gútáról érkezik a kovász Baranyába, a sót a székelyföldi Parajdról küldik és – idén először – a legmagyarabb folyóként emlegetett Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak a sütéshez. Megtudhattuk, hogy idén Kárpátalja összes magyarlakta településéről érkezett búza a Magyarok kenyeréhez. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke arról beszélt, hogy a kezdeményezés lehetőséget teremtett arra, hogy a Kárpát-medence magyarsága ismét egymásra találjon. Hangsúlyozta: “Határokat lehet vonalzóval húzni, de az érzéseket, a lélek összetartozását nem lehet megakadályozni”. Kis Miklós Zsolt, államtitkár úr a NAK alelnöke az összegyűjtött búza összeöntését a Kárpát-medencei magyar gazdák ünnepének nevezve kifejtette: a kezdeményezés példaértékű a nemzet számára, annak megmaradását jelképezi. A karitatív akció kedvezményezettjei között szerepel a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesület. A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között, ugyanakkor idén már lehetőség van arra, hogy a lisztadományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei is részesüljenek.

Következő Előző
20160807_131059
20160807_143953
20160807_144643

20160807_152435
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Október 2. és 4. között rendezik meg a XII. Őszi Helyi Termék Ünnepet Kecskeméten a …