2019 február 20 - szerda

Tihany után osztrák település az Európai Falumegújítási Díj birtokosa

Idén Tihany adott otthont az Európai Falumegújítási Díj átadó ünnepségének, miután 2014-ben első magyar településként érdemelte ki az elismerést az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség szakmai zsűrijétől.

A díjátadó ünnepséget követő sajtótájékoztatón, illetve német nyelvű kerekasztal-beszélgetésen Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a vidéki települések népességmegtartó erejének javítására hívta fel a figyelmet.

Az Európai Falumegújítási Díjat 1990 óta kétévente ítéli oda szakmai zsűri az elismerésre méltó települések számára. A Balaton-felvidék egyik legszebb fekvésű települése, Tihany 2014-ben vehette át a díjat. A település rengeteg energiát fordított arra, hogy méltó legyen a cím megszerzésére. Az önkormányzat, a vállalkozások és a település polgárai páratlan összefogással dolgoztak közös otthonuk fejlesztéséért. Mindezen munkának fontos része volt a műemlékvédelmi és a természetvédelmi érdekek összeegyeztetése, a helyi történeti, építészeti, valamint kulturális hagyományok megőrzése.

Az idei évben egy közel 3000 lakost számláló osztrák település, Fließ vehette át a díjat Tihanyban. A rangos kitüntetéssel a díj alapítói a vidéki élet értékeinek megőrzését, a tapasztalatcserét, az európai közeledést, és további települések fejlődésre való ösztönzését szeretnék támogatni.

Az eseményen Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte: a rendezvényen résztvevő települések egytől-egyig nyertesek, hiszen az elmúlt két évben figyelemre méltó eredményeket értek el a településük fejlődése érdekében. Az innovációs elképzelésekből, különböző problémákra nyújtott megoldási lehetőségekből a magyarországi települések is tanulhatnak. Mindannyiunk számára fontos példa, hogy a célok elérésébe vetett energia és összefogás, a közös gondolkodás mindennél előrébbvaló.

Az államtitkár a rendezvény keretében egy német nyelven zajló kerekasztal-beszélgetésen is részt vett, ahol Theres Friewald-Hofbauer, az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség (ARGE) ügyvezetőjével, valamint Charles Konnen, osztrák tartományi miniszterrel a falumegújítás és településfejlesztés lehetőségeiről folytattak eszmecserét. Kis Miklós Zsolt arra a kérdésre, hogy Magyarország előtt milyen kihívások állnak, azt válaszolta: nem az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy hogyan fejlessze a kormány a falvakat, hanem az, hogy megtalálja azokat a valóban hatékony és eredményes eszközöket, amelyekkel az érintett települések talpon maradhatnak. Ebben a helyi közösség összefogása, illetve a kreatív megoldások, legjobb gyakorlatok elsajátítása is elengedhetetlen. A kormány a rendelkezésre álló hazai és uniós források felhasználásával mindent megtesz annak érdekében, hogy a vidéki életminőség javuljon, a meglévő munkahelyek mellett újak jönnek létre, amelyek jobb megélhetést jelentenek, valamint helyben maradásra késztetik a lakosságot és a vállalkozásokat egyaránt.

Forrás: Miniszterelnökség

Fotók: Beke G. László.

Share Button

Olvasson tovább

Kübekházi Manufaktúra

Kübekháza Község Képviselő-testülete 2017. májusában döntött arról, hogy létrehozzák a Kübekházi Manufaktúrát, német nevén Kübecker …