2023 január 27 - péntek

Panyolium – liofilizálás (fagyasztva szárítás) gyümölcsfeldolgozó üzem, a Szatmár – Beregi régió szívében

MNVH területi felelősként Panyolára látogattam, egy olyan üzemben, ami a ma létező legkorszerűbb és legkíméletesebb tartósítási eljárással állítja elő termékeit, amellyel a víz a különféle anyagokból a legkisebb károsodást okozva távolítható el.
A Szatmár – Bereg megyei régió szívében, a Tisza a Szamos és az Öreg-Túr ölelésében fekvő Panyola környékén ideális termőhelyet találunk. Az itt termő, utánozhatatlan zamatú „Nemtudom” szilva, a kissé savanykás cigánymeggy, a boldogasszony csipkéje és az eredeti szamóca íz világa biztosítja a termékeik jellegzetes karakterét, mondta el, Mórucz István a gyümölcsfeldolgozó üzem szülőatya és vezetője.

Filozófiája lényege, hogy kizárólag kiváló minőségű, friss alapanyagokból, kézmíves jelleggel dolgozzanak. Termékeik természetes hozzávalókban, rostokban, és antioxidánsokban gazdag, kalóriaszegény, mely mindenki számára maximális gasztronómiai élményt nyújt. Tartósítószereket és cukrot nem használnak a termékek, e nélkül készülnek. A Panyólium, egy olyan ízvilágot szeretne nyújtani az ínyencségekre fogékony vásárlóknak, amivel korábban nem találkozhattak.
Mórucz István, aki az üzemben körbevezetett elmondta, arra törekszik, hogy kifejezetten egyedi, esztétikus, hazánkban ritkaságnak számító ajándékot kínáljon szeretteinek, partnereinek. Továbbá tájékoztatott, hogy ez a jövő technológiája, melyet a gyógyszeripar és a biotechnológia, kisebb mértékben az élelmiszeripar ma is alkalmaz, de költségessége miatt azonban még nem terjedt el általánosan. Az eljárás háromfázisú- fagyasztás, szublimáció és szárítás – a víz elvonásán kívül más változás nem történik a felhasznált alapanyagok szerkezetében, ezért a termékekben a hatóanyagok megtartják eredeti tulajdonságaikat és természetes állapotukban jutnak be az emberi szervezetbe. A liofilizált készítményeket – ha víz nem éri őket- hűtés nélkül, szobahőmérsékleten lehet tárolni. Sokáig, akár évekig is megőrzik szavatosságukat, hiszen a víz hiányában nem élnek meg rajtuk a mikroorganizmusok és vízmentes környezetben azok az enzimek sem működnek, amelyek a termékben bomlási folyamatokat indítanának el.

A feldolgozó üzemben tekintettel arra, hogy a feldolgozáshoz megfelelő mennyiségű és minőségű alapanyag áll rendelkezésre a településen és környékén nem kizárólag a legkorszerűbb eljárással készítenek terméket, hanem a legősibb és legnépszerűbb tartósítási módon, hagyományos aszalással is. Az udvaron kialakított sütőkemencében a modern bádogtepsik mellett, még mindig használják az ősrégi cserényen (fakeret közé vesszőből font sütőtálca) készülő eljárást, mely az elmondottak szerint sokkal jobb zamatot biztosít az azon készült gyümölcsöknek, zöldségeknek.

A 2013 évben Panyolán, saját és LEADER forrásból megvalósított üzem 1200 m2 területen fekszik akadálymentesített környezetben, ezzel is bisztrósítva az egyenlő esélyű hozzáférést megteremtését és az esélyegyenlőséget. Az épület üzemi hasznos alapterülete 268 m2. mely üzemi előállító helyiségekből, raktárból és a dolgozók részére szociális helyiségekből, mint pl.: öltöző, zuhanyzó stb. egységekből áll. A gyártás előállításhoz szükséges feltételeket jól felszerelt gépek berendezések biztosítottak.
Ott jártamkor éppen birs aszalása, feldolgozása történt. Végig kísérhettem az feldolgozási folyamatot az előkészítéstől a szárításig.

Mórucz István cégvezető tájékoztatott, a jövőre nézve további terveiről, hogy a meglévő komplexitását tovább fokozhassa újabb, eszközökkel, szolgáltatásokkal. Ennek fényében szeretne a gyorsabb anyagmozgatás elérése érdekében homlokrakodó gépet beszerezni. Az üzem energetikai hatékonyságának növelése érdekében beruházást hajtana végre, mely költséghatékonyságot idézne elő napenergia felhasználásával. További gépek, eszközök beszerzését tervezi, mint pl.: vákuum csomagoló gép, drazsirozó gép- cukrászati alapanyag gyártásához, továbbá szeretne kialakítani szürkevíz/esővíz tároló vízi létesítményt, víz vissza forgatásos technológiával, valamint marketing vonal megerősítéséhez irodai eszközök beszerzését tervezi.

Panyolán a Szatmári –síkságon fekvő 5 utcás kis falu, a szilvafák őshazájában életre hozott gyümölcsfeldolgozó üzemre méltán mondhatjuk, hogy példa értékű. Jól látszik, hogy a helyi tudatos elgondolás vidékfejlesztési innováció, egyben közösségépítő, ami elősegíti a vidéki közösségek és térségek közötti együttműködést, mely találkozik a vidékfejlesztési programok elképzeléseivel, és a település segítségével a lakosság, és a térség gondjainak megoldását szolgálja, egyben a Kormány Vidékfejlesztési céljainak elérést is elősegíti.

Kerék Gertrúd
Szabolcs – Szatmár- Bereg Megyei területi felelős

Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …