2021 március 7 - vasárnap

A profi gazdálkodók napja

Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár nyitotta meg a Profi Gazdálkodók Napja című rendezvényt. Fejlesszünk, de hogyan? című előadásához nem a megszokott, prezentációs előadásmódot választotta, hanem gondolatébresztő nyitóbeszédet tartott. Kis Miklós Zsolt a gazdálkodók állandó dilemmáját idézte fel: Pályázat útján fejlesszék a vállalkozásukat, vagy hitelt vegyenek fel a beruházás megvalósításához? Mindenekelőtt leszögezte, hogy ilyen hitelkörnyezetben, ami jelenleg körülveszi az agrárvállalkozásokat, eredményes alternatíva a hitelfelvétel. A Növekedési Hitelprogram, a Széchenyi Kártya, és a többi kedvező ajánlat alacsony kamatozású segítséget jelent a fejlesztések megvalósításához. Véleménye szerint a hitelfinanszírozással is megvalósítható beruházások a legjobbak, melyek támogatások nélkül is megállják a helyüket a versenyben.

Ugyanakkor a pályázati támogatásokra is érdemes odafigyelni. Akár 50 %-os támogatási intenzitás mellett is érdemes igénybe venni a Vidékfejlesztési Program forrásait 2020-ig, mert az azt követő időszak pályázati támogatási rendszere még nem ismert. Addig még nagy agrárgazdasági finanszírozási kérdésekről fog dönteni az Európai Unió.

A támogatási lehetőségekről elmondta,  sikerült egy olyan vidékfejlesztési programot megalkotni, amellyel a gazdálkodók jelentős segítséget kaphatnak. Amíg lehet, vissza nem térítendő forrásokat bocsátanak rendelkezésre, de aránya – a következő uniós ciklusban – várhatóan csökkenni fog, és inkább a visszatérítendő, vagy a kombinált termékek aránya fog erősödni.

Az államtitkár elmondta, hogy arra törekednek, hogy az idén minden nagyobb jelentőségű, fontos beruházási pályázatot megjelentessenek. Az eddig elérhető 38 pályázati felhívás közel 950 milliárd forint pályázati támogatást tett elérhetővé. Idén még megközelítően 150 milliárd forint értékben írnak ki pályázatokat. 2017-2018 a döntések és a megvalósítás időszaka lesz. Felhívta a résztvevők figyelmét, hogy nem érdemes arra számítaniuk, hogy azokban az években beruházási pályázatokon tudnak még indulni.

A Vidékfejlesztési Program elsődleges célja jelenleg a versenyképesség. Emellett a foglalkoztatás bővítése is fontos feladat. Ezért az új munkahelyeket teremtő fejlesztési elképzeléseket az értékelés során többlet pontokkal jutalmazzák. Leginkább a kertészeti, állattenyésztési és élelmiszer feldolgozási ágazatokat támogatják. Kis Miklós Zsolt felhívta a figyelmet a jelentős természeti erőforrásunkra, a termálvizünkre. A megújuló energiaforrások közül a geotermikus energia használatát is ösztönzik a beruházások megvalósítása során.

A Haszon Lapkiadó által szervezett konferencia fő témája az extrém részproblémák megoldására született innovációk bemutatása volt. Szó esett a vezető nélküli traktorokról, a légi színképelemzés hasznosítási lehetőségeiről, a heterogén talajok differenciált táplálásáról és öntözéséről, a differenciált gyomírtószer kijuttatásról, a precíziós gazdálkodásról, -agrometeorológiáról.

Tóth Márta, Bács-Kiskun megyei területi felelős

Következő Előző
20161103_090647
20161103_095302 Content
20161103_094739Content
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Éltessük a helyit, éltessük az igazit!

Október 2. és 4. között rendezik meg a XII. Őszi Helyi Termék Ünnepet Kecskeméten a …