2023 január 27 - péntek

Szeptemberi hírlevél

unnamed

Kedves Olvasónk!

Lassan, de biztosan beköszönt az ősz és ahogyan dübörög a mezőgazdaság, zajlanak a betakarítási munkálatok, olyan intenzitással zajlik a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat tevékenysége is. Örömünkre szolgál, hogy beszámolhatunk az MNVH Elnökségének megalakulásáról. Bár a Hálózat céljainak megvalósításáért felelős testület most még 8 fővel kezdte meg a munkát, ennek ellenére már sor került első ülésükre, ahol a jövőre vonatkozó terveket fogalmazták meg. Felkérésre kerültek a Tanács tagjai is, a munka dandárjának nagy részét a közeljövőben ők is megkezdik. Hírlevelünkben szeretnénk felhívni a figyelmet a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett felhívások társadalmi egyeztetésére, továbbá a kiírásra és módosításra kerülő pályázati felhívásokra is. Az ősz sem telik eseménytelenül a Hálózat működésében, megannyi programlehetőség közül válogathatnak októberi rendezvényeink közül. Mindehhez jó böngészést és kellemes időtöltést kívánunk! Üdvözlettel, az MNVH csapataHírlevelünkhöz jó böngészést kívánunk!Üdvözlettel, az MNVH csapata

Szeptemberi híreink

Megalakult az MNVH elnöksége

 1 2016. szeptember 8-án megalakult az MNVH céljainak megvalósításáért felelős testülete, az Elnökség. Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár és dr. Viski József Irányító Hatóság vezetője jelenlétében került megrendezésre az Elnökség alakuló ülése Budapesten, az Akadémia Klub dísztermében.

Felhívások társadalmi egyeztetése 2014-2020

A Miniszterelnökség számára fontos prioritás, hogy a fejlesztési forrásokról rendszeresen zajló társadalmi egyeztetések mindenki számára követhetőek és minél hatékonyabbak legyenek. Ennek érdekében a www.palyazat.gov.hu internetes oldalon gyűjtik össze és teszik közzé partnereik véleményét.

Tihany után osztrák település az Európai Falumegújítási Díj birtokosa

 33 Idén Tihany adott otthont az Európai Falumegújítási Díj átadó ünnepségének, miután 2014-ben első magyar településként érdemelte ki az elismerést az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség szakmai zsűrijétől.

Kihirdették az EU agrár-vidékfejlesztésének alapvető dokumentumát, a Cork-i Nyilatkozatot

 4 2016. szeptember 5-6. között megtartott konferencián az EU 28 tagállamának küldöttségei kidolgozták és Phil Hogan, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa vezetésével kihirdették az agrár-vidékfejlesztés alapvető dokumentumát, a Corki-i Nyilatkozatot. A Nyilatkozat az elmúlt húsz év tapasztalatainak és a jövőbeli tervek megfogalmazásával, az 1996-os első Cork-i Nyilatkozat felülvizsgálatával jött létre, a tagállamok közösen kifejezett szándékainak rögzítésével a következő két évtizedre írja elő a vidékfejlesztés fejlődési irányát 10 pontban.

Magyar nyelven is elérhető a LEADER együttműködési tevékenység végrehajtását segítő dokumentum

Az Európai Vidékfejlesztési Hálózat magyar nyelven is elérhetővé tette honlapján az Iránymutatás LEADER együttműködési tevékenységek végrehajtásához a Vidékfejlesztési Programok keretében (2014-2020) című dokumentum végső változatát.

Pályázati hírek

Megjelent a Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozás indítása című pályázati felhívás

A “Nem mezőgazdasági tevékenységek elindításának támogatása – Mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja, mikrovállalkozások indítása” című pályázati felhívás keretében a mezőgazdasági termelők, illetve magánszemélyek maximum 40.000 eurónak megfelelő forintösszegre nyújthatják be igényüket. Az elnyert támogatást öt éves kötelezettségvállalás mellett, két részletben kaphatják meg az üzleti tervben megfogalmazott célok megvalósítása érdekében.

Részletek itt

Megjelent az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyv és a hozzá tartozó, ÉNGY import fájlokat létrehozó importáló excel fájl a Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása elnevezésű felhívás vonatkozásában

Megjelent az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyv és a hozzá tartozó, ÉNGY import fájlokat létrehozó importáló excel fájl a Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása elnevezésű (VP3-4.2.2-16 azonosító számú) felhívás vonatkozásában.

Részletek itt

Módosult a Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével című felhívás dokumentációja

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével” című (VP2-4.1.3.2.-16 kódszámú) felhívás, valamint az ÁSZF, ÁÚF, TO, 13., 15., és 19. számú melléklet.

Részletek itt

Módosult a Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című felhívás dokumentációja

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével” című (VP2-4.1.3.1.-16 kódszámú) Felhívás, az ÁSZF, ÁÚF, a 10. és 13. számú melléklet.

Részletek itt

Program ajánló

IX. Maroshegyi Böndörödő – Szüreti Mulatságok

 6

Idén immáron kilencedik alkalommal vár minden kedves vendéget a Maroshegyi Böndörödő 2016. október 8-án! Az érdeklődőket idén is különböző színes programok várják a Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti téren: zenés-, táncos színpadi műsorok, vetélkedők, népművészeti és iparművészeti vásár, gyermekprogramok, hagyományőrző bemutató, kézműves foglalkozások, vásári komédia, operett műsor, Charlie fellépése és számos szüreti hagyomány felelevenítése.

Csabai Garabonciás Napok

 5 25. alkalommal rendezik meg a Csabai Garabonciás Napokat 2016. október 9-14. között. Békéscsaba városának hosszú évek óta legkedveltebb és leglátogatottabb középiskolás diákrendezvénye a Csabai Garabonciás Napok rendezvénysorozat. Szuper programokkal és meglepetésekkel készülnek, hogy az idei, jubileumi rendezvényt igazán emlékezetessé tegyék.

Paprikanap az ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

 7 Az egykori paprikatermesztők, paprikakofák világa elevenedik meg a Paprikanapon. Fűszerpaprikát fűzhetnek, törhetnek, őrölhetnek azok, akik 2016. október 15-én, szombaton azok, akik ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjébe.

Tisza-tavi Madaras Fesztivál

 8 2016. október 15-16. között kerül megrendezésre a Tisza-tavi Madaras Fesztivál a Tisza-tavi Ökocentrumban. Tudta, hogy a Tisza-tónál több, mint 200 madárfajt figyeltek meg eddig? Ennek a kivételes világnak néhány példányát fotón is megörökítheti ezen a hétvégén. További kínálat: Madaras vásár, solymász és ragadozó-madár bemutatók, távcső bemutató.

láb