2020 május 26 - kedd

Augusztusi hírlevél

unnamed

Kedves Olvasónk!

Lassan vége a nyárnak, de szeptemberben is biztosan talál vidéki programot magának mindenki. Hogy ebben segítsünk Önnek, hírlevelünkben szeretnénk felhívni figyelmét néhány izgalmas őszi programra, valamint a Vidékfejlesztési Program kiírásaiban bekövetkezett változásokra. Lelkesen dolgozunk a vidék ügyében, tevékenyen veszünk részt eseményeken, rendezvényeken, amely munkában megyei területi felelőseink is aktívan részt vállalnak. Folyamatosan látogatják a megyéjükben működő mintaprojekteket, amelyeket mintaként be is mutatunk Önöknek honlapunkon. Ebben a hónapban is tovább építettük kapcsolatainkat és sikeres együttműködéseket hoztunk létre a magyar vidékfejlesztés szereplőivel, hogy tovább épüljön az a hálózat, amely a magyar vidékért dolgozik.

Hírlevelünkhöz jó böngészést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Mi történt augusztusban:

Minél többet szeretnének dolgozni az államtitkárságon

1 Dr. Viski József, az agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár azt kérte a gazdáktól Kecskeméten, hogy pályázzanak a forrásokra, dolgoztassák meg őket. Minderről a Hírös Hét keretében immár tizenhetedik alkalommal megrendezett mezőgazdasági és vidékfejlesztési fórumon esett szó a városházán.

 

Olajozottan – kuriózum olajak előállítása

 2 Az idei évben „debütáló” Siklósi Termelői és Kézműves Piknik eseménysorozatra látogatott Vida Laura Baranya megyei területi felelős. A piac márciustól októberig minden hónap második szombatján ingyenesen megrendezésre kerülő esemény, melyre helyieket és turistákat egyaránt várnak. A rendezvény jó alkalmat kínál helyi szolgáltatók, termelők, kézművesek megismerésére.

Összeöntötték a búzát Orfűn – Magyarok kenyere
„Sok millió búzaszem – egy nemzet”

 3 A Magyarok Kenyere olyan jótékonysági program, amelynek keretei között a magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatják, nem csupán a határokon innen, de a határokon túl is. A program során a Kárpát-medence magyarlakta részeiről nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, s az így felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

Szentlőrinci Gazdanapok

 4 Megnyitotta kapuit Dél-Dunántúl legnagyobb mezőgazdasági szakkiállítása és vására a Szentlőrinci gazdanapok. Az immár 23-dik alkalommal megrendezett eseményt Dr. Mezei Dávid helyettes államtitkár nyitotta meg. A vásáron az MNVH Baranya megyei területi felelőse Vida Laura is részt vett.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei LEADER HACS szervezetek és a térség országgyűlési képviselőjének találkozója Putnokon

 5 Az MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelőse szervezésében Putnokon találkozott a két észak-borsodi LEADER szervezet elnöke, munkaszervezet-vezetője Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselőjével, megyei fejlesztési biztossal. A találkozón megbeszélésre kerültek a Vidékfejlesztési Program keretében megjelenő pályázati felhívások, valamint a LEADER szervezeteket érintő aktuális információk. A helyi gazdasági szereplők kiemelt figyelmet fordítanak a várható REL pályázati felhívásra, így a jelenlévők kiemelten foglalkoztak ezzel a témával.

Nógrádi LEADER HACS szervezetek és az MVH kirendeltség-vezetőinek találkozója Legénden

 6 Az MNVH Nógrád megyei területi felelőse szervezésében Legénden találkoztak a négy megyei LEADER szervezet elnökei, munkaszervezet-vezetői Koleszár Gábor, az MVH Miskolci Kirendeltség vezetőjével, dr. Varga Viktória jogi osztály vezetőjével, valamint Hajas Péter Pállal, az MVH Nógrád Megyei Kirendeltség vezetőjével. A találkozón megbeszélésre kerültek a Vidékfejlesztési Program keretében megjelent felhívások aktuális információi.

Pályázati hírek

Módosult az Egyedi Szennyvízkezelés című felhíváshoz kapcsolódó kitöltési útmutató

Módosult az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyv a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Egyedi szennyvízkezelés” című (VP6- 7.2.1.2-16 azonosító számú) felhívás vonatkozásában.

Részletek itt

 

Kiegészült a Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése című felhívás dokumentációja

Kiegészült a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése” című (VP2-4.1.2-16 kódszámú) felhívás dokumentációja az elektronikus felület használatához és e-kérelem benyújtásához segítséget nyújtó felhasználói kézikönyvvel és a hozzá tartozó, CSV fájlokat létrehozó importáló excel fájllal.

 

Részletek itt

 

Program ajánló

Zala megyei borászok figyelmébe ajánljuk a következő meghívót

 7 A Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara Zala Megyei Szervezete Szőlőtermesztési, borászati és italgyártási Osztályértekezlettel összevont Borászati fórumot szervez, amelyre ezúton tisztelettel meghívja Önt. Az osztályértekezlettel összevont borászati fórum ideje: 2016. augusztus 25. (csütörtök) 10:00 óra Helyszíne: 8866 Becsehely, Ifjúság u. 67.

Harkányi Szüreti Fesztivál

 8 A látogatók szőlő és fügeszüreten vehetnek részt, harkányi, dél-baranyai, drávai és ormánsági ételeket kóstolhatnak, megismerkedhetnek a borutca és a kézműves kirakodóvásár kínálatával, részesei lehetnek a hagyományos szüreti felvonulásnak, meghallgathatják a nemzetközi néptánc-gála fellépőit, könnyűzenei koncertek, családi és gyermekprogramok között válogathatnak, részt vehetnek a közel 1 km hosszú utcabálon is. A fesztivál 2016. szeptember 2. (péntek) nyitja meg kapuit Harkányban.

VI. Jász-Expo & Fesztivál 2016. szeptember 2-4.

 9 Szórakoztató családi és egyben gazdasági tájékoztató, valamint interaktív programokat ígér a VI. Jász-Expo & Fesztivál, amely évente kerül megrendezésre a Jászság fővárosában, a térség gazdasági központjában, Jászberényben. A vidéki expók sajátos varázsával rendelkező Jász-Expo társrendezvénye – egyebek mellett A Fesztivál minden bizonnyal idén is több ezer látogató számára kínál vonzó zenei, gyermek, folklór stb. programokat, sztárfellépőket. Helyszín Jászberény főtere, a Lehel vezér tér. A fesztivál színpadnak (Wolf Kati, Danics Dóra, Subb Bass Monster, Jászmagyarok,…), a kézműves vásárnak és a Gasztro-Szigetnek is helyet ad. A látogatók belépőjegy nélkül tekinthetik meg az expót és a kísérő programokat egyaránt.

 

Noszvaji Pincenapok és Kemencében Készített Ételek Napja 2016

 10 A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett gasztronómiai területre is elkalandozhatunk: a kemencében készíthető ételek területén mérhetik össze tudásukat a benevezett csapatok 2016.09.09-10.-én Noszvajon. A sütés-főzés mellett feladatuk a szüret hangulatához illő tálalás, terítés is. Fontos szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezzük a versengést.
Hagymanap
 11 Hagymanap az Ópusztaszeri Nemzeti Látogatói Központban 2016. szeptember 17-én. Látogatók ezen a napon az Emlékpark Makói házánál bepillanthatnak a hagymások életébe, kipróbálhatják a hagymarostálást, pucolást vagy készíthetnek fokhagymafüzért. Természetesen ezen a napon sem maradhat el a népzene és a néptánc sem, kiváló hangulatot teremtve a skanzenben.

láb