2020 május 26 - kedd

Júliusi hírlevél

unnamed

Kedves Olvasónk!

Ismét eltelt egy hónap, így júliusi hírlevelünkben az elmúlt időszak történéseiről adunk a következőkben számot Önnek. Bár dübörög a nyár, a munka nem álltak le az MNVH háza táján. Területi felelőseink megyéjükben tájékozódnak a vidékfejlesztéssel foglalkozó szervezetek nemzetközi együttműködéseiről, valamint az adott megyében fellelhető mintaprojektekről, amelyről híreink között is olvashat. A Vidékfejlesztési Program meghirdetett pályázati felhívásai tovább bővültek, ennek eredményeként a borászati ágazatban nyílik lehetőség a fejlesztésre. A pályázók érdekeit figyelembe véve több pályázati felhívás is módosult, részleteket honlapunk Pályázatfigyelő menüjében talál. Ha pedig nyár, akkor nem feledkezhetünk meg a kiváló nyári programokról sem! Ezekről részleteket nem csak hírlevelünkben, hanem az Események között is talál.

Hírlevelünkhöz jó böngészést kívánunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Júliusi híreink

Dunaszigeti zöldségKÖZÖSSÉG

 1 Dunasziget a nyugalom és a kaland szigete, egy Győr-Moson-Sopron megyei település a Szigetközben, melyet egyedülálló természeti értékeiről ismerhet a közvélemény. Négy éve azonban más is országos hírnevet hoz a településnek: elkezdte működését a Dunaszigeti Zöldségközösség. Egy lelkes házaspár, Payr Anna tájépítészmérnök és ifj. Czina Ferenc kertészmérnök egy francia eredetű közösségi modell adaptálásával honosította meg az akkor még újdonságnak számító rendszert, mely a családok együttműködéséről és élelmiszer- önrendelkezéséről szól.

 

Festői környezet, helyi termékek – MNVH látogatás a siklósi Termelői Pikniken

 2 Az idei évben „debütáló” Siklósi Termelői és Kézműves Piknik eseménysorozatra látogatott Vida Laura Baranya megyei területi felelős. A piac márciustól októberig minden hónap második szombatján ingyenesen megrendezésre kerülő esemény, melyre helyieket és turistákat egyaránt várnak. A rendezvény jó alkalmat kínál helyi szolgáltatók, termelők, kézművesek megismerésére.

Hírek a Határmentéről

 3 Megnyitották a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közép-európai kereskedelemfejlesztési hálózatának új irodáját, s ezzel teljessé vált az intézmény – hét irodából álló – felvidéki hálózata.

Összefoglaló az EVH híreiből

Ossza meg ötleteit és keressen lehetséges partnereket LEADER együttműködéséhez az Európai Vidékfejlesztési Hálózat (EVH) partner kereső oldalával! Azoknak a HACS-oknak a jelentkezését várják, akik projektjeikhez keresnek partner HACS szervezeteket (városi és halászati is) más régióból, tagállamból vagy akár nem EU államból is.

Továbbra is elérhető az állami projektértékelői szakértői névsorba történő regisztrációra vonatkozó felhívás

Magyarország a Széchenyi 2020 fejlesztési program keretében mintegy 12 000 Mrd forint európai uniós fejlesztési forrást használhat fel, amely gyors és hatékony felhasználása csak akkor garantálható, ha az értékelésben résztvevő állami alkalmazottak egységes keretrendszerben, a szaktárcák által támasztott szakmai szempontok szerint végzik munkájukat.

Pályázati hírek

Megjelent a Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságát támogató felhívás

A most megjelent pályázati felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez, meglévő technológia vagy gépek korszerűsítéséhez, illetve építéssel járó fejlesztési beruházások megvalósításához. Mindemellett a választható tevékenységek körében – bizonyos korlátozások mellett – további források igényelhetőek telepi infrastruktúra fejlesztésére, bortároló tartálykapacitásának bővítésére, valamint maximum 10 millió forint forrás nyerhető fahordó vásárlására.

Részletek itt

Módosult a Kisméretű terménytároló, – szárító és – tisztító építése, korszerűsítése című felhívás

Módosítás történt a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kisméretű terménytároló, -szárító és -tisztító építése, korszerűsítése” című (VP2-4.1.2-16 kódszámú) felhívás dokumentációjában. A felhívás szövege a következő helyeken módosult:

− 3.1.1. Önállóan támogatható tevékenységek

− 3.3 Nem támogatható tevékenységek

− 3.10. Önerő

− 4.2. Támogatásban nem részesíthetők köre

 

Részletek itt

Módosult az Erdei termelési potenciál mobilizálását szolgáló tevékenységeket támogató felhívás dokumentációja

A módosítás a felhívás dokumentációját és a 2. számú mellékletet érinti.

Részletek itt

Módosult a Kertészet korszerűsítése – ültetvényépítés támogatására ösztönzés kialakításának lehetőségével című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kertészet korszerűsítése – ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével” című (VP2-4.1.3.2.-16 kódszámú) felhívás.

Részletek itt

Módosult a Kertészet korszerűsítése – üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével című felhívás

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Kertészet korszerűsítése – üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével” című (VP2-4.1.3.1.-16 kódszámú) felhívás. A módosulás főbb pontjai a következők:

− A felhívás azonosító száma az Éves Fejlesztési Keret alapján módosult.
− A 4.1 Támogatást igénylők köre fejezet 3. pontja módosult a termelői csoport és termelői szervezet vonatkozásában.

Részletek itt

Program ajánló

Panyolafeszt Határmenti Világzenei Fesztivál 2016

 4 Panyoláról mindenkinek eszébe jut a szilva, kinek lekvár, kinek pálinka alakjában. Szilvafákkal, nyugalommal, igazi vendégszeretettel, falusi békével, érintetlen tájakkal, és évente egyszer egy különleges fesztivállal 2016. augusztus 5-7. között.

Lecsót a keceléből fesztivál

 5 2016. augusztus 6-án kerül megrendezésre immáron 14. alkalommal Zsámbokon a „Lecsót a keceléből` Hagyományőrző Fesztivál. A Gödöllői-dombvidék szép fekvésű települése, Zsámbok szeretettel vár minden érdeklődőt hagyományokat őrző fesztiváljára. A település önkormányzatának célja – a szórakoztatáson túl – a hagyományteremtés, a múlt értékeinek, a település arculatának, néphagyományainak, népszokásainak bemutatása.

XVI. Tarka Marha Fesztivál

 6 Az évek óta egyre népszerűbb rendezvény fő témája a magyartarka szarvasmarha. Az első nap szakmai nap. A második nap a nagyközönségé színpadi előadásokkal és koncertekkel. A rendezvény ideje alatt kiállítások, ökörsütés, főzőverseny, kézműves foglalkozások, kistermelői és kézműves kirakodóvásár várja az érdeklődőket 2016 augusztus 12-13. között Bonyhádon.

Summerfest 2016. Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

 7 2016. augusztus 12. és 22. között ismét megrendezésre kerül a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán. Nagyvilág a kisvárosban – húsz ország, öt kontinensről tíz napon keresztül! Nyitó- és záró ceremónia, néptáncos gálaműsorok, népzenei, világzenei koncertek, gyermek- és családi programok, népi gasztronómia, éjszakai fesztiválklub, folk-kocsma.

láb