2023 január 27 - péntek

Májusi hírlevél

unnamed

Tisztelt Partnerünk!

Ön a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat májusi hírlevelét olvassa, amelyben többek között szeretnénk tájékoztatni szervezetünk elmúlt havi tevékenységéről, a Vidékfejlesztési Program pályázati kiírásairól, valamint a kiírásokban bekövetkezett változásokról.

Reméljük ismét sikerül új és hasznos információkkal ellátnunk!

Üdvözlettel, az MNVH csapata

Május az együttműködések hónapja

Közös fórumok a Széchenyi Program Irodával

 1 Az MNVH területi felelősei és a Széchenyi Program Iroda közötti együttműködésnek köszönhetően májusban több helyszínen közös fórumok kerültek megrendezésre. 2016. május 18-án Szikszón a Széchenyi Program Iroda, valamint az MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi felelőse által szervezett szakmai fórumon vehettek részt az önkormányzatok vezetői, vállalkozók, illetve a vidékfejlesztésben érdekelt további szereplők.

Esélyegyenlőségi program ismertetése a Szolnoki Járásban

 2 Dr. Nagyné Varga Ilona a JNSZ Megyei Esély Szociális Közalapítvány igazgatója koordinálta azon team munka folyamatait, mely 2016. május 19-én zajlott Szolnokon. Szolnok Megyei Jogú Város fejlesztéspolitikájában hosszú évek óta azon komplex fejlesztések állnak a középpontban, amelyek a szolgáltatások minőségi fejlesztését, valamint az ezekhez való hozzáférés javítását szolgálják. Ennek a munkának egyik jelentős dimenziója az esélyek kiegyenlítése, az egyes ún. esélyegyenlőségi célcsoportok helyzetének javítása. Dr. Barancsi Ágnes JNSZ megyei területi felelős is vidékfejlesztési tapasztalataival segítette az aktív együttműködési munkát.

Jelen voltunk a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon

 3 2016. május 18-22 között került megrendezésre a XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hódmezővásárhelyen. Több tízezer ember látogatta meg az ország egyik legszínvonalasabb mezőgazdasági, állattenyésztési rendezvényét. Az MNVH területi felelősei mind a négy napon jelen voltak és tájékoztatták az érdeklődőket a vidékfejlesztés aktuális kérdéseiről.

LEADER Egyesületek Szövetségének közgyűlése

 4 A LEADER Egyesületek Szövetsége országos szakmai fórumot szervezett 2016. május 24-én Kecskeméten, ahol a résztvevőket a rendelkezésre álló információikkal, tapasztalatokkal látták el ezzel is segítve az új programozási időszak eredményes és zökkenőmentes megkezdését. A rendezvényen többek között téma volt az MNVH-LESZ közötti együttműködés formáinak kidolgozása, a vidéki szereplők hálózatba szervezése.

Pályázati hírek

A Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés című felhívás felfüggesztése

A Széchenyi 2020 keretében megjelent „Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítés” című (VP-6-7.4.1.1-16 kódszámú) felhívás vonatkozásában a kötelezettségvállalási keret kimerülésére tekintettel, a Felhívás 4.3. pontjában foglaltak és a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 53. § (1) bekezdése alapján, az Irányító Hatóság a támogatás benyújtásának lehetőségét a jelen közlemény honlapon való megjelenését követő harmadik naptól felfüggeszti.

Részletek itt

Kiegészült Az állattenyésztési ágazat fejlesztése – trágyatárolók építése, valamint a Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás című felhívások dokumentációjai

Kiegészítésre került a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Az állattenyésztési ágazat fejlesztése – trágyatárolók építése” című (VP-5-4.1.1.-15 kódszámú), valamint a „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás” című (VP3-17.1.1-16 kódszámú) felhívás dokumentációja az Általános Útmutatóval és az Általános Szerződési Feltételekkel.

 

Részletek itt

Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével

A jelen felhívás célja a kertészeti ágazatok versenyképességének, hozzáadott érték termelésének növelése az új, innovatív és környezetbarát kertészeti technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén. Új üvegházak, fóliák létesítése, meglévők felújítása energetikai fejlesztése geotermikus energia felhasználásával.

Részletek itt

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése

Jelen felhívás célja a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését célzó tevékenységek támogatása. A támogatás különösen az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kis méretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és stabilitását segíti elő.

Részletek itt

Program ajánló

Nyírségi Vágta 2016 Szabolcsi Lovas Fesztivál

 5 2016. június 4-5. Dögén kerül megrendezésre a II. Lovas fesztivál, ahol a kultúra és a hagyományok találkoznak. Tavaly több ezer ember látogatott el a Szabolcsi Lovas Fesztiválra! Az idén az eddigieknél színesebb, látványosabb programokkal várják az ide látogatókat! Lesz itt minden! 3 nap, lovak, lóverseny, agárverseny, lóerők, díjugrató-fogathajtó versenyek, családi és gyerekprogramok, sport, zene, buli, gasztro! IGAZI fesztiváli hangulat!

Nemzeti regatta

 6 Hagyományteremtő céllal rendezik meg 2016. június 11-12-én a Nemzeti Regattát Siófokon, melyen Magyarország települései bontanak majd vitorlát. A Nemzeti Regatta azonban több mint egy vitorlásverseny! A kétnapos családi fesztivál során a látogatók egyszerre vehetnek részt egy tartalmas szabadidős programon, egy nívós sporteseményen, mindeközben a Balaton partján találkozhatnak Magyarország más tájainak szépségével és értékeivel is. Több korosztálynak szóló koncertek, gyerekprogramok, tematikus foglalkozások, néző és gyerekhajó programok színesítik a fesztivál kínálatát. Az esemény minden magyar család számára érdekes és vonzó hétvégi programot kínál!

Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál

 7 Kecskeméten teljesen megújul a nyári bor és pálinkaünnep. 2016. június 22 és 26. között rendezi meg a Hírös Agóra Kulturális Központ az I. Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivált a város főterén. A fesztiválra várják a minőségi italokat készítő pálinkafőzőket, valamint a Kunsági Borvidék és más történelmi bortermő területek neves pincészeteit, valamint kézműveseket, vásárosokat, színvonalas termékeket, kitűnő ételeket árusítókat. Program: Az agráriumhoz, a gyümölcs – kiemelten a barack és a szőlő – termesztéséhez, kutatásához kapcsolódó szakmai előadások, konferenciák; kézműves, vásár, bemutatók; termék kínálók; bor- és pálinkakóstolók, versenyek; koncertek (országosan ismert és helyi művészek, népzenészek, ifjú tehetségek); színes gyermekprogramok; hungarikum kiállítás.

Abádszalóki Kompérfesztivál 2016

 8 2016.06.23-án Abádszalókon a Füzes Kempingben 10. alkalommal kerül megrendezésre s hagyományőrző gasztronómiai fesztivál. A helyi vendéglők, éttermek és porták az esemény alkalmából különleges burgonyából ( helyi nyelven kompérból) készült ételeket szolgálnak fel az idelátogatóknak. A vendégeink térképes „útilapuval” kereshetik fel a helyszíneket, amelyeket pontokkal minősítenek, vendéglátásukat, ételeiket, különleges tálalásukat köszönhetik meg ezzel. Az útilapu díja 500 Forint lesz. A leadatott értékeléseknek külön funkciója van, ugyanis azok között, akik teljesítik, és végig járják a nevezett helyszíneket értékes nyeremények kerülnek kisorsolásra.

láb