2020 május 26 - kedd

Áprilisi hírlevél

unnamed

Kedves Partnerünk!

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) életében bekövetkezett változásokat követően ismét hírt adhatunk magunkról, tevékenységünkről, programjainkról. Jelen hírlevelünkkel szeretnénk Önnek rövid áttekintést adni az MNVH-t érintő változásokról, valamint a vidékfejlesztés aktuális helyzetéről.

2014-től új programozási időszak kezdődött az Európai Uniós támogatásokban, Vidékfejlesztési Program (VP) néven Magyarország kormánya új támogatási programot indított el a vidék felzárkózatására. Ezek a változások a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szervezetére is hatással voltak, így többek között átalakult szervezetünk és megfrissülve, új arculattal és lendülettel csatlakozott ezekhez a változásokhoz.

Megújultak szolgáltatásaink is: elindult Facebook oldalunk, melyet ezen a linken érhet el. Látványos eredmény továbbá, hogy az új arculathoz igazodva elindult az MNVH honlapja, amely továbbra is a www.mnvh.eu hivatkozással érhető el. Fontos változás, hogy egyszerűsödött a regisztráció folyamata és a projektötleti felhívásokat kezelő felület is. Várhatóan a tavasszal meghirdetésre kerül a helyi fórumok, események szervezésére vonatkozó projektötleti felhívásunk, melyre várjuk regisztrált partnereink ötleteit. Jól olvasta, igen, a továbbiakban a regisztrációval rendelkező partnerek lesznek jogosultak projektötlet benyújtására, tehát ha még nem regisztrált, akkor ezt érdemes mielőbb elvégezni.

Megjelent a Magyar Közlönyben a 11/2016. (IV.26.) MvM rendelet, amely a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat működését szabályozó új rendelet,s amelyhez igazodva új Cselekvési Terv elkészítése vált indokolttá. Ebben megfogalmazzuk, hogy a szervezetünk milyen feladatokat és célokat kíván megvalósítani ebben a ciklusban.

A változások nem álltak itt meg, átalakul szervezetünk Elnöksége és Tanácsa is. Az MNVH területi felelős hálózata továbbra is működik, kollégáink minden megyében elérhetőek, ezzel is szeretnénk Önhöz még közelebb vinni a szolgáltatásainkat és segítségünket.

A továbbiakban havi rendszerességgel fogjuk tájékoztatni az MNVH életéről, a VP pályázati lehetőségeiről és programajánlóval is készülünk majd. Reméljük ezek a változások minden partnerünk elégedettségét szolgálják majd és együtt tudunk sikeresek lenni a magyar vidék megújításában!

Mi nem pihentünk az elmúlt pár hónapban sem:

Megjelent az MNVH új rendelete

 1 A Magyar Közlöny 56. számában megjelent a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról (MNVH) szóló 11/2016. (IV.21) MvM rendelet. A rendelet tartalmazza az MNVH feladatait, az általa nyújtott szolgáltatások igénybevételének feltételeit, a szervezet felépítésére vonatkozó információkat, valamint a meghatározott feladatok megvalósításának folyamatát.

Együttműködésben a Széchenyi Programirodával

 2 A Széchenyi Programiroda Dél-alföldi regionális igazgatója, Lévai Zoltán és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyei területi felelősei 2016.04.07-én egyeztettek Kecskeméten a szolgáltatásaikról, melyekkel a fejleszteni kívánó, pályázati források iránt érdeklődő vállalkozásokat, önkormányzatokat, civil szervezeteket, illetve magánszemélyeket kívánják informálni a lehetőségeikről.

Szakmai tanulmányúton jártak a területi felelősök

 3 2016. április 14-15-én Székely Rita meghívására Győr-Moson-Sopron megyei szakmai tanulmányúton jártak a területi felelősök. A Pannonhalmi Gyógynövénykert megtekintése után a Főapátságba látogattak, majd Csikvándon töltötték az estét, megismerve a helyiek vendégszeretetét, az önkormányzati gazdaságot és a gyönyörű pincesort. Másnap Tényőn egy atombunkert látogattak meg, melyet a település vezetése látogathatóvá szeretne tenni, valamint a Sokorói dombvidékkel ismerkedtek meg egy települési séta során.

Szabó Gellért a Kemény Bertalan Falufejlesztési Díj 2016. évi díjazottja

 4 A Falufejlesztési Társaság idén is odaítélte a Kemény Bertalan tiszteletére, emlékének megőrzésére 2008-ban alapított Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat. A díj alapításának célja, hogy erkölcsi elismerése legyen mindazon természetes személyeknek, akik a vidék és falufejlesztés elkötelezettjeként, a vidék és falufejlesztés tekintetében, szűkebb környezetükben, vagy országos szinten kiemelkedő eredményeket értek el. Gratulálok eredményes, kitartó munkájához!

Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózatok IV. szakmai találkozója

 5 A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat 2016. február 29. – március 1. között a szlovéniai Bled-ben vett részt a Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózatok IV. szakmai találkozóján. A résztvevők között megtalálható volt többek között a DG AGRI, EIP-AGRI, ENRD Kontakt Pont, irányító hatóságok, kifizető ügynökségek, LEADER HACS-ok, agrár szaktanácsadó intézmények képviselői is.

Szakmai műhely beszélgetés Nógrád megyében

 6 A Palóckosár Egyesület és az MNVH Nógrád megyei területi felelőse szakmai műhelybeszélgetést szervezett 2016. március 31-én Romhányban az „Önkormányzati közkonyhák előtt álló lehetőségek a Vidékfejlesztési Programban” címmel a települési önkormányzati vezetők, élelmezés-vezetők és az érdeklődők részére.

Pályázati hírek:

Módosult az egyedi szennyvízkezelést támogató felhívás

 4444

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Egyedi szennyvízkezelés” című (VP6-7.2.1.2-16 kódszámú) felhívás. Felhívjuk a támogatást igénylők figyelmét, hogy a felhívás módosulásai az alábbi pontokat érintik:

Részletek itt

Változik a településfejlesztési pályázat beadási határideje

 47 A Településképet meghatározó épületek külső rekonstrukciója, többfunkciós közösségi tér létrehozása, fejlesztése, energetikai korszerűsítése című pályázatra az önkormányzatok, non-profit szervezetek és egyházi jogi személyek 2016. április 21-e helyett, 2016. május 2-től nyújthatják be első körben a pályázataikat.

Technikai módosítás történt A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás című felhívás dokumentációjában

 4444 Technikai jellegű módosítás történt „A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás” című (VP3-14.1.1.-16 kódszámú) felhívás 3. és 10. számú mellékletében, amely a dokumentumok tartalmi részét nem érintette.

Az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést, az ökológiai gazdálkodás fenntartását támogató felhívás március 30-i módosulásáról tájékoztató közlemény kiegészítése

 47

A március 30-án megjelent közlemény kiegészítése a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása” című (VP-4-11.1.-11.2.-15 kódszámú) felhívás dokumentációjával kapcsolatban az alábbiakban olvasható.

Részletek itt:

Program ajánló

Vidékfejlesztési fórum Kunszentmártonon

 77 Tisztelettel meghívjuk Önt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi felelőse által 2016. 04. 26. –án Kunszentmártonban megrendezésre kerülő Vidékfejlesztési Szakmai Fórumra!

Várunk minden vidék- és területfejlesztőt, helyi stratégiai tervezőt, civil szervezetet, gazdálkodót kis-és középvállalkozót illetve önkormányzati szakembert!

I. Palóc Fesztivál Béren, Nógrád megyében

 7 I. I. Palóc Fesztivál Bér-Virágospusztán2016. május 28-án, ezer palóc lány részvételével.

II. Kóstolják meg Palócország ízeit, a palócgulyást, sztrapacskát, gancát, krumplis laskát, tócsnit.

III. Szeretettel vár mindenkit a rendezőség!

Pázmándi Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár

8


Egy rendezvény ahol megnyílik Nagyi kamrája, ahol a pincékben, spájzokban tartott csemegék titkai feltárulnak, ahol a kézműves mesterek saját maguk által készített portékáikat kínálják. A látogatók egy-egy ízletes bort kóstolgatva gyönyörködhetnek a csodás panorámában. Jól megtöltött szerelemvölgyi kosárral elkalandozhatnak a szőlődombokon, felfedezhetnek pihenésre termett lankákat, de elkísérhetik gyermekeiket a Himalájai sószobába, ahol diafilm vetítés várja a kicsiket, majd együtt kóstolhatják meg Jutka mama sparhelten sült finomságait.

A 2016. május 7-8-án immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Ízes-Ínyes Ünnep és Vásár helyszíne Pázmánd.

Gesztenyevirág Fesztivál

 9 Gasztronómia. Bor és ital bemutató,kóstoló. Kulturális fesztivál. Híres előadók színvonalas műsora. Gyermek programok. Vetélkedők, divat bemutató. 2016. május 6-8. között, Sümegen.

Pápai Agrár Expo

 10 Pápa város egyik legnagyobb programja 2016. május 27 – 29. között kerül megrendezésre a pápai sportcsarnokban valamint a körülötte lévő területen. Mezőgazdasági kiállítás, számos gyermekprogram, vadász és horgász nap várja a kedves látogatókat. Szakmai kiállítás, motorfűrész és favágó bemutató, agrárgép show, traktoros ügyességi verseny, old timer gépbemutató, állatkiállítás. A rendezvényen a NAK tájékoztatókat, előadásokat, gépbemutatót szervez, standján pedig falugazdászok és referensek várják az érdeklődők kérdéseit.

láb