2019 december 13 - péntek

Bőköz Fesztivál

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2019.08.23. - 2019.08.25.
Egész napos

Kategóriák


4. Bőköz Fesztivál
2019. augusztus 23 – 24 – 25.

Helyszínek: Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi

25 helyszínen 80 rendezvénnyel – 400 fellépővel és kiállítóval – várja közönségét az összművészeti programsorozat.

A minőségi, különleges fesztivált hagyományteremtő céllal először 2016-ban rendezték meg Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében. Az eseménysorozat elsősorban azt szeretné bizonyítani, hogy minőségi fesztiválnak is van helye, létjogosultsága egy, a fővárostól közel 280 km-re lévő határ menti mikrorégióban, a Bőközben.

A fesztivál a közösségépítést és nyitást, a kulturális- és ökoturizmus fejlesztését tűzi ki célul, miközben lehetőséget teremt arra, hogy a helyi lakosság maradandó élményhez jusson. A rendezvény a műfaji sokszínűségre törekszik: színház, népzene, néptánc, komolyzene és blues, kiállítások, filmvetítések, konferenciák és közösségépítő programok teszik teljessé az ormánsági három napot.

A 2019. augusztus 22. és 25. közötti időszakra tervezett fesztiválon tehát az Ormánság egyik nagyobb települése, a 470 lakosú Kémes, a gasztronómiájáról ismert Szaporca, az egyutcás, 70 lakott házzal rendelkező és 201 lakosú Tésenfa, illetve Drávacsehi települése mutatják be kultúrájukat és örökségüket. A látogatókat pedig arra biztatják, hogy fedezzék fel, miként őrzik a települések építészeti formakincseiket és a gyönyörű, de mára már elveszett paraszti kultúrát.

A rendezvény 2019-re sokkal színesebb programmal készül a tavalyihoz képest, a fesztiválon fellép majd mások mellett a a Ghymes, Karácsony János James – LGT dalok, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Makam, a Rudan Joe Akusztik Band, a Tárkány Művek, a Misina Táncegyüttes.

A gyerekeknek, családoknak szól a Levendula Játszóház, Csernik Szende székely népmesemondó, a Pámpillás-bábszínház, Toma és Csapata és Krizsán Edith sakk nagymester folyamatos részvétele.

A Bőköz természeti, táji értékeit templomjáró körúton, Kincses Karikázó bicikli túrán, természetjáró túrákon az Ős-Dráva Látogatóközpont munkatársaival és Hideg József tésenfai polgármester vezetésével tanulmányozhatják az érdeklődők. De lesz Dél – Dunántúli Régiós Akadályverseny és Játszónap, Magyar Pásztorkutyák Terelőversenye, óriás papírhajó-készítés és eregetés és pecaverseny is.

A Bőköz helyi jellegzetességeit a szaporcai Eperfa tájházban, a Cifra Házban, a kémesi Tájházban, a tésenfai Hagyományunk Őrzőházában láthatják a látogatók. Lesz „elszármazottak” kiállítás a drávacsehi Drávacsehóban, Dél Dunántúli Régiós Értéknap (Somogy – Baranya – Tolna megye) és kézműves vásár is.

Az alábbi linken további információk találhatóak az eseményről.

Share Button

Olvasson tovább

Hegyesi Éléstár

A Makói Kistérségben elhelyezkedő Királyhegyes Községben él és gazdálkodik, Deák Szilvia állattenyésztő agrármérnök, sajtkészítő, aki …