2020 április 5 - vasárnap

Bőköz Fesztivál

Térkép nem érhető el

Időpont
Date(s) - 2019.08.23. - 2019.08.25.
Egész napos

Kategóriák


4. Bőköz Fesztivál
2019. augusztus 23 – 24 – 25.

Helyszínek: Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsehi

25 helyszínen 80 rendezvénnyel – 400 fellépővel és kiállítóval – várja közönségét az összművészeti programsorozat.

A minőségi, különleges fesztivált hagyományteremtő céllal először 2016-ban rendezték meg Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében. Az eseménysorozat elsősorban azt szeretné bizonyítani, hogy minőségi fesztiválnak is van helye, létjogosultsága egy, a fővárostól közel 280 km-re lévő határ menti mikrorégióban, a Bőközben.

A fesztivál a közösségépítést és nyitást, a kulturális- és ökoturizmus fejlesztését tűzi ki célul, miközben lehetőséget teremt arra, hogy a helyi lakosság maradandó élményhez jusson. A rendezvény a műfaji sokszínűségre törekszik: színház, népzene, néptánc, komolyzene és blues, kiállítások, filmvetítések, konferenciák és közösségépítő programok teszik teljessé az ormánsági három napot.

A 2019. augusztus 22. és 25. közötti időszakra tervezett fesztiválon tehát az Ormánság egyik nagyobb települése, a 470 lakosú Kémes, a gasztronómiájáról ismert Szaporca, az egyutcás, 70 lakott házzal rendelkező és 201 lakosú Tésenfa, illetve Drávacsehi települése mutatják be kultúrájukat és örökségüket. A látogatókat pedig arra biztatják, hogy fedezzék fel, miként őrzik a települések építészeti formakincseiket és a gyönyörű, de mára már elveszett paraszti kultúrát.

A rendezvény 2019-re sokkal színesebb programmal készül a tavalyihoz képest, a fesztiválon fellép majd mások mellett a a Ghymes, Karácsony János James – LGT dalok, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Makam, a Rudan Joe Akusztik Band, a Tárkány Művek, a Misina Táncegyüttes.

A gyerekeknek, családoknak szól a Levendula Játszóház, Csernik Szende székely népmesemondó, a Pámpillás-bábszínház, Toma és Csapata és Krizsán Edith sakk nagymester folyamatos részvétele.

A Bőköz természeti, táji értékeit templomjáró körúton, Kincses Karikázó bicikli túrán, természetjáró túrákon az Ős-Dráva Látogatóközpont munkatársaival és Hideg József tésenfai polgármester vezetésével tanulmányozhatják az érdeklődők. De lesz Dél – Dunántúli Régiós Akadályverseny és Játszónap, Magyar Pásztorkutyák Terelőversenye, óriás papírhajó-készítés és eregetés és pecaverseny is.

A Bőköz helyi jellegzetességeit a szaporcai Eperfa tájházban, a Cifra Házban, a kémesi Tájházban, a tésenfai Hagyományunk Őrzőházában láthatják a látogatók. Lesz „elszármazottak” kiállítás a drávacsehi Drávacsehóban, Dél Dunántúli Régiós Értéknap (Somogy – Baranya – Tolna megye) és kézműves vásár is.

Az alábbi linken további információk találhatóak az eseményről.

Share Button

Olvasson tovább

Tájjellegű pásztoreszközök készítése

Makói lakóhelyén felkerestem Dr. Keczel Tamást, aki immáron több mint 25 éve készít karikás ostorokat. …