2023 január 27 - péntek

Faluszőnyeg Mosonszolnokon

A Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület tagjai szabadidejükben a világ megmentésén dolgoznak, írják honlapjukon.

Rengeteg tervük, ötletünk van, hogy mivel tudnák színesebbé tenni a környezetünkben élők mindennapjait úgy, hogy közben a fenntartható társadalom eszméjét tartják szem előtt. Egyesületük rendezvényei, programjai nyitottak mindenki számára. Nem céljuk költséges tömegrendezvényeket tartani, minden programjukat értékteremtő szándékkal tervezik meg.

A 10 éves egyesület megalapítása óta számos rendhagyó közösségi programot valósított meg Mosonszolnok településen.

Alapszabályuk szerinti céljuk „…a gyermekek és az ifjúság szabadidejének kitöltése, az iskolarendszeren és iskolán kívüli, nem formális oktatás, nevelés, készség- és képességfejlesztés, ismeretterjesztés, attitűdformálás, ami hosszú távon közösségi állampolgári és emberi jogi fejlesztőmunkát takar. Célunk, hogy az itt élő fiatalok felfedezzék a község arculatát, a benne rejlő szellemi értékeket, a „multikulturális jelleget” és mindezt megőrizzék, továbbgondolják, hasznosítsák és továbbfejlesszék a saját maguk, a közösség és ezáltal a társadalom épülésére.”

A működés során rájöttek, hogy ezen célt csak közvetetten, más korosztályok megszólításával érhetik el. Így főként generációk közötti közösségépítésben, a fiatalok idősektől való tanulásában, hagyományok átadásában és ápolásában találták meg önmagukat az egyesület tagjai, mára már egy közösséget alkot gyermek és nyugdíjas.

Számos „évkörös” programot valósítanak meg évről évre, azonban a legnagyobb sikert és elismerést egy Norvég Alap által támogatott projekt, az Utcaverseny hozta meg számukra, 2015-ben.

A nyolcfordulós vetélkedő célja a közösségépítés, „ahol kiderül, melyik Mosonszolnok legösszetartóbb utcája”. A település minden utcája egy-egy csapatot alkot. A korosztályokon átívelő, a falu teljes lakosságát megszólító vetélkedő témái többek között a fenntarthatóság, a hagyományőrzés, a környezettudatosság, az egészséges életmód és a generációk közti kapcsolatok, mindez játékos, kreatív formában. Az összefogás erejét szemléleti, hogy a pályázati önrészhez hiányzó összeg nagy részét egy névtelen, önzetlen felajánló biztosította az Egyesület számára.

A falu lakói a projekt során honismereti túrán, helytörténeti vetélkedőn, sportversenyen, pikniken vehettek részt. A program keretében elkészült a Szent Korona mintájára egy fűzből fonott korona augusztus 20-án, valamint a projekt végére egy Faluszőnyeg. A Faluszőnyeg a pécsi Retextil Alapítvánnyal közös munka eredménye, 3 x 4 méter területű, melyen 1500 órát dolgozott 60 fő. A készítők életkora 3-83 év, minden generáció képviseltette magát.

A közösségi program keretében létrejött Faluszőnyegen fekete textillel jelölték az utcákat, a lakosság körében összegyűjtött, már másra fel nem ajánlható, el nem ajándékozható ruhadarabokból, fonalakból készítették el a telkeket, mind az 536 darabot.

A portákat a 60 lelkes mosonszolnoki horgolta, kötötte, végül egy 12 négyzetméteres színes utcatérképpé állították össze.

A Faluszőnyeg mintapéldája annak, hogy egy közösség milyen értéket tud teremteni összefogással, a már kidobásra szánt anyagok újrahasznosításával. A készítők szívesen megmutatják bárhol az országban Faluszőnyegüket és az elkészítése során alkalmazott technikát is.

A Faluszőnyeg készítése során elsajátított tudást azóta is hasznosítják a résztvevők, szőnyegeket, használati tárgyakat készítenek, hetente összegyűlve, valamint két éve részt vesznek a Győrben április 2-án, az Autizmus Világnapján megrendezésre kerülő Kék Kötésen is a Széchenyi téren.

Székely Rita

Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős

Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Gidatitok: kézműves kecsketej-szappan egy kis abaúji faluból

Szentistvánbaksa egy festői szépségű kis falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, mely Abaúj vármegye egyik legősibb községe volt. …