2019 június 26 - szerda

Fóliatelep fűtéskorszerűsítése megújuló energia alkalmazásával

LEADER-es fejlesztés a Dobos gazdaságban

2018.06.19-én jártam a Dobos család gazdaságában, Tápiószőlősön. Lassan 30 éve foglalkoznak, kezdetben szabadföldi, majd fóliás zöldségtermesztéssel. Régebben kígyóuborkát és paradicsomot is neveltek, de az utóbbi időben a paprika lett az elsődleges növény (kápia, hegyes erős, tölteni való és kaliforniai paprika). A palántákat, gondosan, saját maguk állítják elő. Jelenleg 7200 m2-en gazdálkodnak, talajtól izoláltan, termesztő közegben (kókuszrost). A három tagú család a munkacsúcsok során alkalmi munkásokkal egészül ki. A fűtés, a szellőzés, az öntözés-tápanyagutánpótlás automatikusan történik. Környezettudatos szemlélettel, jellemzően biológiai növényvédelmet alkalmaznak, vegyszerek helyett ragadozó atkákat és poloskákat engednek szabadon, amelyek aztán kordában tartják a paprika gyakori kártevőit. A terményeket egy beszállító továbbítja az áruházláncoknak, de piacon is értékesítenek.

A fóliaházas termesztésnél az egyik legnagyobb költséget a fűtés jelenti, ezért egy gazdaság fenntarthatóságát erősen meghatározza. A Dobos család kezdetben szén és gázkazánnal fűtötte a növények életterét, azonban a növekvő fosszilis energiahordozó árak egyre nagyobb terhet róttak a vállalkozásra. Ekkor döntöttek úgy, hogy külső forrás bevonásával, korszerűsítik a fűtési rendszert. A tervezés során kiderült, hogy a legolcsóbb működési költséget a biomassza eltüzelése biztosítja, viszont nagyobb a beruházási költsége, mint a gázfűtéses kazánoké.  Mivel a család fontosnak tartja a környezettudatos gazdálkodást, a biomassza kazánok mellett döntöttek, melyeket LEADER-es forrás segítségével kívántak beszerezni.

Tápiószőlős a HAJT-A Csapat Egyesület LEADER Helyi Akció Csoport (HACS) területén található. A térség régión belüli hátrányos társadalmi, gazdasági helyzete miatt a HAJT-A Csapat Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiájában (HFS) fő prioritás a helyi gazdaság versenyképességének növelése, a vállalkozások támogatása. Továbbá a HFS előnyben részesíti a környezettudatos technológiát alkalmazó fejlesztéseket, így Dobos Tímea, a család legfiatalabb tagja, jó eséllyel adta be pályázatát.

A pályázat nyert és a támogatói okirat megérkezése után a beruházás 2013-ban kezdődött el. Amint kiderült a rendelkezésre álló forrás mennyisége, kiválasztásra kerültek a kazánok. Gondos, szakmai segítséget igénybe vevő kutatás után egy magyar gyártót, a Halex 3 Kft.-t választották ki. A cég kitűnő minőségben, egyedi megoldásokkal szolgálja megrendelőit. Összesen 3 db 300 KW teljesítményű kazánt vásároltak, teljes műszaki felszereltséggel. Ezt követte a kazánház betonozása, ahol helyi vállalkozókat bíztak meg a kivitelezéssel. Amint elkészült a megfelelő helyiség, megérkeztek a kazánok. Az összeszerelés (apríték tároló, csigarendszer, bolygató, kémény, vezérlés) és a szükséges fűtőanyag beszerzését követően elindult a tesztüzem. A beruházást 2014 márciusában fejezték be. A faapríték minőségével kezdetben voltak gondok, de idővel sikerült megtalálni a legjobb minőségű alapanyagot, amit szintén egy a térségben tevékenykedő vállalattól vesznek, így segítve a vidék fejlődését.

A projekt megvalósulásának számos pozitív hatása volt és van:

  • a fűtési költségek kb. egyharmadára csökkentek
  • a projekt segítségével elérték az egész éves termesztés lehetőségét, ez piacképesebbé tette a vállalkozást, valamint az éves bevétel növekedett
  • a fűtési alapanyagot, a környező faipari telepekről vásárolják meg, támogatva ezzel a térségben levő vállalkozókat
  • a részmunkák kivitelezését helyi vállalkozók kapták meg, így a projekt nekik is munkát adott
  • a projekt segítségével környezettudatos fejlesztés valósulhatott meg

Összességében elmondható, hogy a fejlesztés és a vállalkozás példaértékű. A vidéki térségeket számos hátrány sújtja (munkaerőhiány, fiatalok elvándorlása, változó strukturális viszonyok, stb), amelyek kivédése magas alkalmazkodó készségről és a szakma szeretetéről ad tanúbizonyságot.  A nagy vállalatok képesek viszonylag gyorsan, gazdaságilag lendíteni egy térségen, de véleményem szerint a vidék lelke, a mezőgazdasági életforma igazi örökösei a családi gazdaságok, ezért nagyon fontos a támogatásuk, melyre a LEADER-es források kiváló lehetőséget biztosítanak. Példamutató továbbá, hogy előrelátóan, inkább a drágább, de hosszú távon környezettudatosabb megoldást választották, a kisebb beruházás igényű, de fosszilis tüzelőanyagot használó kazánok helyett.  Sok sikert és kitartást kívánunk a további munkához!

Szakáli János Miklós

MNVH Pest megyei területi felelős

Következő Előző
Következő Előző
Share Button

Olvasson tovább

Régi mesterségek és hagyományos gazdálkodás művelése Bogárzón

Makó külterületén, Bogárzón járt Benkő Zsolt az MNVH Csongrád megyei területi felelőse, ahol tanyájukon felkereste …